Kaza Anında Sık Yapılan Yanlışlar

TAKİP ET

Özellikle ev kazalarına ilk yardım müdahalesi yaparken doğru bilinen ama birçoğu yanlış olan uygulamalar hakkında Eğitmen Deniz Karadeniz, vatandaşları bilgilendirdi.

Özellikle ev kazalarına ilk yardım müdahalesi yaparken doğru bilinen ama birçoğu yanlış olan uygulamalar hakkında Eğitmen Deniz Karadeniz, vatandaşları bilgilendirdi.

Evde ya da dış ortamda yaşanan görünmez kazalara hemen ilk yardım müdahalesinde bulunuruz. Ancak bu müdahaleleri yaparken doğru bildiğimiz yanlışlarla karşı tarafın sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokabileceğimizin farkında dahi değiliz. İşte doğru bildiğimiz, ama aslında yanlış olan o müdahaleler...

Yanıklara Su Tutma

Bir yerimiz yandığı zaman aklımıza ilk gelen salça, diş macunu ya da yoğurttur. Bir yerimiz yandığı zaman yanık ağır değilse yapılabilecek en iyi müdahale 20 dakika boyunca tazyiksiz suda tutmaktır. Ayrıca yanık bölgeye buz koymak zedelemeye yol açacağından son derece yanlıştır. 

Zehirlenen Kişiyi Kusturmak

Zehirlenen kişi kusturulurken yiyeceklerin yemek borusuna kaçma riski yüksek olduğundan kişi zarar görebilir. 

Göze Toz Kaçması

Göze toz kaçma olayı en fazla sokakta sık oynayan çocuklarda rastlanmaktadır. Ebeveynler, böyle durumlarda hemen göze üfleyerek göze kaçan cisimleri çıkarmaya çalışmaktadır. Bu cisimlerin göze daha fazla yayılmasına sebep olacağından oldukça yanlış bir davranıştır. Bu tür durumlarda en doğru davranış temiz bir peçete ile gözün içindeki cismi temizlemektir. 

Öksüren Kişinin Sırtına Vurulması

Öksüren bir kişinin sırtına vurmak son derece yanlış bir davranıştır. Çünkü öksüren kişi, nefes borusuna kaçan cismi çıkarmaya çalıştığından dolayı sırta vurmakla cismin çıkmasına engel olunur. Bu tür durumlarla karşılaşıldığı zaman iki kürek kemiği arasına heimlich manevrası uygulamak gerekir.  

kaza ilk yardım sağlık yanık heimich manevrası