Karadeniz'de 2 Balık Türündeki Parazit Tehlikeli mi?

TAKİP ET

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, bilim dünyasının yeni keşfettiği iki parazit türünden biri olan 'Kudoa' parazitini taşımakta olan balıkların etrafa tehlike saçtığını söyledi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, bilim dünyasının yeni keşfettiği iki parazit türünden biri olan ‘Kudoa’ parazitini taşımakta olan balıkların etrafa tehlike saçtığını söyledi.

Bir yıldan beri Karadeniz’de bulunan balık türleri ile ilgili araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Özer, “Karadeniz’deki biyolojik çeşitlilik Karadeniz’i dünyada önemli konuma getirecek kadar fazladır. Bunda ekonomik balık türlerinin fazla olmasının da etkisi vardır. Bu balık türleri ile ilgili parazitolojik araştırmalarımızı yapmaktayız. Yürütücülüğünü yapmakta olduğum bir araştırmaya göre Sinop kıyılarında yaşamakta olan iki balık türünde sağlığı tehdit eden iki parazit bulundu. Parazit tespit edilen balıklar ise gümüş balığı ve kaya balığıdır. Sağlığı riske atan kudoa türü parazit, böbreklerde ve veüriner kesede enfeksiyona yol açmaktadır.” dedi.  

Bu parazit türlerinin balıklarda hastalığa neden olan Miksozoa türünden olduğuna değinen Prof. Dr. Özer, “Ticari olarak değeri yüksek olan bazı balık türlerinde görülen ve insanlar tarafından gıda olarak tüketilen kas dokularında patolojik bozukluğa yol açan bu parazitler, ciddi derecede ekonomik kayıp yaşanmasına da neden olmaktadır. Dinamik ve kompleks bir yapıya sahip olan bu gruptaki parazitlerin hastalık yapan türlerinin deniz balıklarında balıktan balığa doğrudan geçmesi ise ciddi bir sorun teşkil etmektedir.” ifadelerine yer verdi.  

Çiğ Tüketilmesi Tehlikeli

İki balık türünde yeni keşfedilen parazitlerin balıkların kas dokusunda yani insanların, gıda olarak tükettiği bölümde yer almasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özer, “Kudoa parazitini taşıyan balıklar, Japonya ve Kore’de çiğ olarak tüketilmektedir. Bununda bazı sağlık sorunlarına yol açtığı görülmektedir. Türk insanı, balığın taze olmasına, iyi temizlenmesine ve pişirilmesine dikkat eder. Türk insanının bu özeliğinin parazit taşıyan balıklardaki sağlık riskini şimdilik egale ettiğini düşünüyoruz. Bu parazitlerin nasıl etkisiz hale getirileceğine dair proje daha yazım aşamasında olup, proje tamamlandıktan sonra balıkların güvenli olarak nasıl tüketilmesi gerektiği belirlenecektir.” şeklinde konuştu.

 

              

Sinop Karadeniz kudoa balık parazit