Kansere, Karpuz ile Tedbir Alın

TAKİP ET

Diyetisyen Melek Akgün, içeriğinde antioksidan barındıran karpuzun, kanseri önlemede etkin bir besin maddesi olduğunu açıkladı.

Diyetisyen Melek Akgün, içeriğinde antioksidan barındıran karpuzun, kanseri önlemede etkin bir besin maddesi olduğunu açıkladı. 

Karpuz, serinletici etkisiyle yaz mevsiminin en gözde meyveleri arasında yer alıyor. Uzmanlar, karpuzun sadece serinletici etkisi olmadığını kalp rahatsızlıklarına, güneş çarpmasına, saç ve deri rahatsızlıklarına,  kansere ve birçok sağlık sorununa karşı doğal koruma sağladığını belirtiyor.. Karpuzun %92 su oranıyla yaz sıcaklarında serinletici bir etki yaptığını belirten Özel Hayat Tıp Merkezi Diyetisyeni Melek Akgün, "Karpuz tüketen insanların vücutlarına A ve C vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum, aminoasit ve çok sayıda antioksidan giriyor. Karpuzun içeriğinde önemli oranda yer alan likopen, meyve ve sebzelerde sağlıklı reaksiyonları tetikleyerek insan vücuduyla reaksiyona giren doğal bir bileşendir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunmaktadır. Kalp sağlığı, katarakt, nörolojik hastalıklar, diyabet, kemik sağlığı ve prostat kanserini önlemede likopen, etkin bir bileşendir. Özellikle olgunlaşmış karpuzlarda likopen oranı yüksektir. Ayrıca olgunlaşmış karpuzlarda, beta-karoten ve fenolik asit içeriği zengindir. Önemli bir antioksidan olan beta-karoten, kırmızı-turuncu sebze ve meyvelerde bulunur. Beta-karoten, bağışıklık sistemi, cilt ve göz sağlığında etkendir. Karpuzun sadece kırmızı bölgeleri sağlıklıdır demek hatadır. Çünkü karpuzun, kabuğa yakın kısımları sitrulin miktarı açısından zengindir. Bu tür amino asitler ise kan akışını düzenlediği gibi kardiyovasküler sağlık üzerinde de iyileştirici etkiye sahiptir." ifadelerine yer verdi. 

Karpuz Tohumu, Mineral ve Lif Açısından Zengin

Karpuz tohumlarının besleyici olduğuna dikkat çeken Akgün, "Uluslararası Beslenme ve Gıda Bilimleri Dergisinin yaptığı analiz sonuçları karpuzun, vitamin B, iyi yağ, protein ve magnezyum içerdiğini gösterdi. Başka bir analiz ise vücudun ihtiyaç duyduğu zengin lif ve mineral kaynaklarının karpuz tohumlarında olduğunu ortaya çıkardı. Bu analiz sonucuna göre karpuz tohumları gıda ürünlerinde kullanıldığı zaman önemli tıbbi, sağlık ve ekonomik yarar elde edilebilir. Ancak karpuzda glisemik indeksi yüksek olduğundan dolayı fazla tüketilmemelidir. Glisemik indeksi kan şekerini ani yükselttiği için karpuzun yanında protein bakımından zengin besinler tüketerek kan şekerindeki ani yükselmeye engel olunabilir. Karpuzla beraber süt, yoğurt ve peynir gibi gıda maddeleri tüketilebilir." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

karpuz antioksidan beta-karoten glisemik indeksi