Kan Şekeri, Sadece Şeker Hastalarında Yükselmiyor

TAKİP ET

İnsanların çoğunluğu kan şekerinin sadece şeker hastalarında yükseldiğini düşündüğünden dolayı kan şekerine dikkat etmez. Bu, doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü normal bir kişide de kan şekeri yükselerek sinirlere, kan damarlarına ve uzuvlarına zarar verebilir.

İnsanların çoğunluğu kan şekerinin sadece şeker hastalarında yükseldiğini düşündüğünden dolayı kan şekerine dikkat etmez. Bu, doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü normal bir kişide de kan şekeri yükselerek sinirlere, kan damarlarına ve uzuvlarına zarar verebilir. 

Kan şekerinin yükselmesi sonucunda vücutta oluşabilecek komplikasyonların önüne belirtiler dikkate alınırsa geçilebilir. Bu belirtiler ise şunlardır:

Sürekli Açlık Hissi

Kan şekeri yükseldiği zaman hücrelere glikoz girmez. Böyle bir durumda da vücut enerji alamadığından sürekli açlık hissedersiniz. Bu durum kısır bir döngü şeklinde devam eder. 
 

Yorgunluk Hissi

Kan şekerinin yükselmesi sonucunda vücut, glikozu absorbe edemediğinden dolayı enerji vücut tarafından verimli kullanılamaz. Vücut, ihtiyacı olan yakıtı alamadığından dolayı da artarak devam eden yorgunluk hissine kapılırsınız.
 

Sık İdrar Yapma

Vücutta kan şekerinin yüksek olması böbreklerinizin sıvıyı emmesini engeller. Böbrekler, sıvıyı yeteri derecede emmediği zamanda vücut, kandaki ve hücrelerdeki glikoz konsantrasyonunu dengeleme yoluna gittiğinden dolayı sıkça idrara çıkarsınız.

Susuzluk ve Ağızda Kuruluk

Susuzluk ve ağız kuruluğu, vücutta aşırı sıvı kaybının da işaretidir. Böyle durumlarda su ile birlikte şekersiz çayda tüketilebilir. 

Kilo Verme

Yüksek kan şekeri kısa sürede kilo kaybına neden olur. Sık yemek yenmesi ve yüksek kalorili yiyeceklerin tüketilmesi durumunda dahi kilo kaybının önüne geçilmeyebilir. Çünkü kan şekerinin yüksek olması durumunda sık idrara çıkılması nedeniyle vücut sıvı kaybına uğradığından tüm vücutta sıvı seviyesi düşer. Bu da kilo kaybına neden olur. Ayrıca glikoz metabolizması için insülin düzeyi düşükse vücut, yağ yakmaya başladığından dolayı kilo kaybı olur. 

Bulaşıcı Hastalık Görülmesi

Kan şekeri yüksek olduğu zaman erkeklerde ve bayanlarda idrar yolu enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları görülebilir. 

Cilt Kurur

Vücutta kan şekeri yükseldiği zaman cildin kurumasına neden olan etmenler devreye girebilir. Örneğin sık idrara çıkma cildi önemli ölçüde kurutur. Ayrıca kan dolaşımında meydana gelen sorunlardan dolayı bacaklarda cilt sorunları görülebilir. Sinirler hasar gördüğü zaman ter bezlerinin düzenli çalışmasını aksatarak cildin su balansına olumsuz etki yapar.

Görmede Bulanıklık

Kan şekeri yükseldiği zaman dehidrasyonun bir sonucu olarak görme bulanıklaşır. Bu durum, göz hücrelerini de olumsuz etkilediğinden dolayı göz hedefe odaklanamaz. 

İktidarsızlık

Kan şekerinin yükselmesi sonucunda sinirler ve kan dolaşımında yaşanan olumsuz durumlar, cinsel yaşamada olumsuz etki yapar. 

Konsantre Olmada Güçlük

Kan şekeri yükseldiği zaman glikoz beyin hücrelerine girmediğinden dolayı beyin, enerji elde etmede güçlük çeker. Böyle durumlarda da kişinin, hızlı karar verme ve düşünme yetenekleri negatif etkilenir.

Sinirlilik Hali

Vücutta kan şekeri yükseldiği zaman insanlar, endişeli, asabi ve çöküntüye eğilimli hale geliyor. Ruh halini etkileyen besinlerin emilimi şeker tarafından gerçekleştiriliyor.   

Yara ve Kesikler, Hızlı İyileşmez

Kan şekeri yüksek olduğu zaman damarlara zarar verdiğinden dolayı özellikle bacaklarda kan dolaşımı yavaşlar. Bu durumda da dokular, yeterli düzeyde beslenemez.

kan şekeri şeker hastası komplikasyon açlık yorgunluk