Kalp Krizi Önceden Tahmin Edilebilecek

TAKİP ET

Oxford Üniversitesinde bir araştırma ekibi tarafından kalp krizini önceden tahmin edebilen kalp görüntüleme tekniği geliştirildi.

Oxford Üniversitesinde bir araştırma ekibi tarafından kalp krizini önceden tahmin edebilen kalp görüntüleme tekniği geliştirildi. 

Yeni geliştirilen bu yöntem ile kalp krizinin ve felçlerin erken teşhisi amaçlanıyor. Bu yöntem ile kalp damarlarının etrafındaki yağ, iltihaplanma ve kızarıklık gibi iltihabi durumlar incelenerek kişinin kalp krizi riski altında olup olmadığı incelenecek. İnsan vücudunda bir yer kesildiği zaman kesilen bölgede oluşan kızarıklık, şişme ve acı hissinin tüm organları etkilediğini söyleyen araştırmacılar, "Kalp damarları içerisinde bulunan iltihabın kararsız plakların birikimiyle oluştuğu düşünülüyor. Bu plaklar parçalanarak kalp damarını tıkıyor ve kalbe oksijen gitmesini engelliyor. Bu durumda kalp krizini tetikliyor." ifadelerine yer veriyorlar.

Science Translational Medicine bilim dergisinde yayımlanan araştırmada elde edilen bulgular kalp damarlarında oluşan iltihabın, kalp damarlarının dışında bulunan yağların davranışlarını nasıl etkilediğini gösteriyor. İltihap oluştuğu zaman yağ çözünmeye başlayarak etrafında bulunan doku sulanıyor. Bu değişimler ise kalp muayeneleri için çekilen tomografilerde görüntülenebiliyor. Araştırma ekibi tarafından sağlıklı olduğu düşünülen 2 binden fazla kişi üzerinde kalp tomografisi incelemeleri yapılarak geliştirdikleri metodun kalp krizini tahmin etmede ne kadar işe yaradığını belirleyecek. Araştırma ekibinde yer alan Prof. Dr. Charalambos Antoniades, "Bu teknoloji ile gelecekte kimin kalp krizi geçirebileceği tahmin edilebilecek. Bu da ilaçların değiştirilebileceği anlamını taşıyor." dedi. 

kalp krizi kalp damarları Oxford Üniversitesi