Kaliteli Uyku Uyumak İçin Karpuz Çekirdeği ve Kiraz

TAKİP ET

UYKUDER Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, kaliteli uyku uyuyarak günlük yaşam standartlarını yükseltmek isteyenlerin karpuz çekirdeği, kiraz, yumurta, süt, fındık ve muz gibi besinleri tüketmesi gerektiğini söyledi.

UYKUDER Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, kaliteli uyku uyuyarak günlük yaşam standartlarını yükseltmek isteyenlerin karpuz çekirdeği, kiraz, yumurta, süt, fındık ve muz gibi besinleri tüketmesi gerektiğini söyledi. 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Mehmet Karadağ, "Uykuya geçişi ve uyku esnasında kaliteyi artıran besinler var. Bu nedenle uykusuzluk sorunu yaşayanlar ile uykudan sonra dinlenemediği yönünde şikayeti olanlar, gıda tüketiminde seçici davranmalıdır. Uyku düzenini en fazla etkileyen triptofan eksikliğidir." dedi. 

İnsan beyninin salgıladığı biyoloji saat ritmini ayarlayan ve vücudun uyku düzenini belirleyen melatonin hormonu ve beynin iyi hissetmesini sağlayan serotonin hormonunun yapıtaşının triptofan olduğunu belirten Prof. Dr. Karadağ, "Vücutta sentezlenemeyen ve besin yoluyla alınması gereken triptofana vücudun duyduğu ihtiyaç vücudun her kilosu için 5 mg'dır. Triptofan, serotonin ve melatonin hormonlarının vücut tarafından üretilmesinde B6 vitamini ile birlikte önemli görevler üstlenir. İnsanlar, gün içerisinde aldıkları besinlerle vücutlarının triptofan ihtiyaçlarını karşılayamazlarsa serotonin ve melatonin hormonlarının üretiminde yetersizlik olacağından uyku düzeni bozulacaktır." dedi.

Karpuz Çekirdeği = Kaliteli Uyku

Stres, iş yaşamının sıkıntıları, depresyon, sıcak hava, rahat şekilde uykuya dalmayı sağlayan hormonların eksikliği uyku bozukluğunun ana nedenleri olsa da bu konuda bazı tedaviler uygulandığını belirten Karadağ, "Triptofan açısından zengin gıdalar tüketildiği zaman kaliteli uyku için önemli bir adım atılmış olur. 

Kiraz, beyaz peynir, karpuz çekirdeği, fındık, muz, kaşar peyniri, süt, muz ve yumurta kaliteli uyku için tüketilebilecek besinlerin başını çekiyor. Çerezlerin içerisindeki yağ oranı da serotonin miktarını artırdığı gibi içeriğindeki proteinler, kan düzeyini belli seviyede tutarak derin bir uyku sağlıyor. Stres nedeniyle uyuyamayanlar, vücuttaki melatonin hormonunu artıran somon balığı ve ton balığı gibi yağlı balıklar tüketirlerse stres seviyeleri düşeceğinden rahat bir uyku uyuyacaklardır.

Uyku saati yaklaşırken tüketilen hazır gıdalar ve kızartmalar, uzun dönemde uyku düzenini bozmaktadır. Yatmadan önce içerisinde bol nikotin olan sigara kesinlikle içilmemelidir. Ayrıca uyku saatine yakın bol sıvı alınması sık tuvalet ihtiyacı doğuracağından uyku kalitesini bozacaktır." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

karpuz çekirdeği kiraz uyku kaliteli uyku serotonin melatonin