Kalıcı Dövmesi Olanlara Korkutan Uyarı!

TAKİP ET

Doktorlar tarafından yapılan uyarılar sonrasında dövme yaptırmak isteyen vatandaşlara bazı noktalarda dikkatli olmaları için açıklamalar yapıldı. MR çekimlerinde dövmeli olan vatandaşların sonuçlarının yanıltıcı olabileceği düşünülüyor.

Günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilen kalıcı dövme yaptırırken kullanılan maddenin içeriğine dikkat etmek son derece önemlidir. cilt altına uygulanan bir boya sayesinde gerçekleştirilen kalıcı dövme işleminin steril ve güvenilir ortamlarda yapılması gerekmektedir. aksi takdirde vücutta çoğu zaman geri dönüşü olmayan bazı enfeksiyonlara sebep olabilir. 

Bazı dövme yapan yerlerde kullanılan boya maddesinin içerisinde metal tuzları, demir oksit gibi maddeler bulunuyor. Bu maddelerin bulunması radyolojik anlamda MR çekimleri sırasında yanlış sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sağlık Birimleri Üniversitesi yapılan bir çalışma sonrasında yapılan araştırmalar çerçevesinde dövme yapılırken kullanılan maddelerin içeriğinin sorgulanması son derece önemlidir. 

DÖVME YAPTIRMADAN ÖNCE KULLANILAN MADDELERİ İNCELEYİN

Dövmelerin içeriğinde bazı kişiler tarafından metal tozları ile boyalar kullanılmaktadır. Maddelerin deri altına uygulanmasından dolayı bazı vücutlarda çeşitli enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Yabancı madde olarak organizmalar tarafından bu maddeler kabul edilmeyebiliyor. 

Sedef hastalarının dövme yaptırmaları halinde dövme yapılan alanlarda çeşitli deri enfeksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle boyanın içerisine konulan civa, kobalt gibi kimyasal maddeler kanser oluşumuna sebep olabiliyor. Bu durumda demir oksit maddesi bulunan dövmelerin MR çekimi sırasında doktorlara yanıltıcı sonuçlar verebileceği ortaya açıktı. Bir metal olduğu için MR çekimi sırasında bir etkileşimin yaşanabileceği öğrenildi. Bunun üzerine dövme yapılan alanda kızarıklıklar ve ağrılar meydana gelebilir. Bu konuda uzmanlar dövme yaptırmak isteyen vatandaşlara steril ve içeriğinden emin olduğunu alanlarda yaptırılması konusunda önemli uyarılar yapıldı. 

kalıcı dövme sağlık uyarı