Kadınlar Cinsel İlişkiden Neden Çekiniyor?

TAKİP ET

The Global Study of Sexual Attitudes and Behaviors (GSSAB) tarafından yapılan araştırmalar kadınlardaki cinsel isteğin %43 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Cinsel ilişki üzerine daha önce yapılan araştırma sonuçları ise cinsel ilişkinin bedensel ve zihinsel yararları olduğunu gösteriyor. Peki, kadınlar neden cinsel istek konusunda daha az istek duyuyor? İşte bu sorunun cevabı...

The Global Study of Sexual Attitudes and Behaviors (GSSAB) tarafından yapılan araştırmalar kadınlardaki cinsel isteğin %43 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Cinsel ilişki üzerine daha önce yapılan araştırma sonuçları ise cinsel ilişkinin bedensel ve zihinsel yararları olduğunu gösteriyor. Peki, kadınlar neden cinsel istek konusunda daha az istek duyuyor? İşte bu sorunun cevabı...

Aile Yapısı Cinsel İsteği Bastırıyor

Kültürel açıdan cinselliğe bakış açısı negatif olan ailede yetişen bireyler, farkında olmadan cinsel istek arzularını bastırmış olabilirler. Cinsellik hakkında erken yaşlarda gelişen bu negatif düşünceler, yetişkinlik döneminde yıkılması zor tabular haline gelebilir.  
Kadının Vücuduna Yeteri Kadar Güven Duymaması

Seksi bir kadın vücudunun nasıl olduğuna ilişkin katı kuralları olan kültürde yetişmiş kadınlar, yetişkinlik dönemlerinde kendilerini çekici bulmakta zorlanabilirler. Günümüzde medyada kadınların, kendilerini seksi hissedip hissetmemesi üzerinde etkilidir. Kilolar, cinsel yaşama etki etmez. Kadınların çoğu bu hususta büyük yanılgı içerisindedir. Yapılan çalışmalar, kilolu kadınların cinsel isteklerinin ve orgazm yaşama oranlarının çok yüksek olduğunu gösteriyor. 

Cinsel Travma

Ensest ya da tecavüze uğrayan kadınlarda cinsel ilişki travmatik hale dönüşebilir. Genç yaşta cinsel ilişki yaşayan, cinsel ilişki esnasında acı duyan, istemediği biriyle cinsel ilişkiye giren ya da cinsel ilişki yaşadığı esnada yapmaması gerektiği bir şeyi yapan ve bundan pişmanlık duyan kadınlarda travmatik vaka yaşayanlara dahil edilebilir. Vücutta en savunmasız ve en özel alanlar, cinsel organların bulunduğu bölgedir. Beden ve zihinsel sağlığı etkileyen cinsel travmalar, kadınlarda en fazla genital bölgeyi ve cinsel duyguları etkiler. Cinsel travma geçiren kadınlar, cinsel hislere karşı kapalı olurlar. 

Cinselliğin Acı Verdiği Fikri

Kadının cinsel ilişki esnasında acı çekmesinin nedeni menopoz dönemi hormonlarıdır. Kadınlar için menopozun belli bir yaşı yoktur. Rahim ya da yumurtalıkların alınması, kemoterapi ya da radyasyon gibi nedenlerden dolayı çok erken yaşta da menopoza girebilirler.  Kadının, bebeğini emzirmesi de menopoz dönemi hormonlarının salgılanmasına yol açabilir. Bu hormonların salgılanması da vajinada kuruluğa yol açabileceğinden cinsel ilişki sırasında acı hissedilmesine sebep olabilir. 

Testosteron Hormonu Eksikliği

Kadınlarda cinsel isteği artıran en önemli fizyolojik etken testosteron ve östrojen hormonlarıdır. Östrojen cinsel isteği artırsa da araştırmalar, kadınlarda libidonun ana sürücüsünün testosteron olduğunu ve cinsel isteği artırdığını ortaya koymuştur. 

Stres

Kadınlarda hiçbir sağlık sorunu olmamasına rağmen cinsel istek duymayabilirler. Yeterli ve kaliteli uyku, eğlenceye ve kendilerine ayrılan zaman, çeşitli aktiviteler yapmak stres seviyesini düşürür. Cinsel isteğin en büyük iki düşmanı stres ve yorgunluktur. 

Karşılıklı Güven Eksikliği

Eşlerin arasındaki ilişkinin aynası cinsel hayattır. Eşine kızgın olduğundan dolayı eşiyle cinsel ilişkiye girmeyen kadın, bu isteksizliğin hormonlarından ya da yaşadığı olaylardan kaynaklanmadığını bilmelidir. Eşlerin birbirlerine duyduğu güvendeki eksiklik ve tartışmak cinsel yaşama olumsuz etki yapar. Kaliteli bir cinsel yaşam için en önemli şart güvendir. Eşine güvenmeyen kadınlar, fiziksel veya duygusal olarak kendilerini sınırlayacaktır. 

cinsel ilişki cinsel istek kadın cinsel travma stres testosteron hormonu cinsel hayat