İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret enflasyon düzeyinde artmalı ve bölgesel olmalı

TAKİP ET

İstanbul Ticaret Odası başkanlığında ikinci defa başkanlığa seçilen Şekip Avdagiç, asgari ücretin enflasyon düzeyinde arttırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca İTO Başkanı Avdagiç, asgari ücretin bölgesel olması çağrısında bulundu.

Konuya ilişkin konuşan Avdagiç, "Bunun yüzde 35’e kadar çıkan bir miktarı SGK'ya ödeniyor. Katsayı makul bir seviyeye göre ayarlanmalı, asgari ücrete değil enflasyona göre olmalı" ifadelerini kullandı.

'RESESYON KORKUSU MEVCUT'

Dünya genelinde yaşanan resesyonun Türkiye'ye olumsuz yansımalarının olacağını belirten Avdagiç, döviz kurunun enflasyona paralel olması gerektiğini ifade etti. Emtia fiyatlarında dengesizlik olduğunu söyleyen İTO Başkanı, "Tedarik zincirinde kopma yaşanıyor. Resesyon korkusu mevcut. Türkiye'nin önemli pazarlarında yaşanan daralma bizi de olumsuz etkiliyor" dedi.

'DÖVİZ KURLARI ENFLASYONA PARALEL BİR SEYİR İZLEMELİ'

Avrupa'daki daralmanın Türkiye'yi de etkileyeceğini ifade eden Avdagiç, "2000'li yılların başında Döviz fiyatı çok baskılanmıştı, o zaman ihracat da baskılanmıştı. Yurt dışına üretim yapanlar ithalatçı olmuştu, dolayısıyla bizim ortaya koyduğumuz ana yaklaşım döviz kurunun enflasyona paralel bir seyir izlemesi şeklinde. Bu sağlandığı zaman ihracatçının rekabetçiliği de sağlanmış olur. Doğal bir denge sağlanmış olur. Bunu yapmazsak finansman maliyeti 10 mu olmuş, 20 mi olmuş çok anlamlı değil. Evet birinci derecede dış kaynağa ulaşma ihtiyacı var. Makul fiyatlara ulaşma konusunda da toplum olarak herkese görev düştüğünü düşünüyorum. Olası zamları düşünerek önden fiyatlama yapmamak gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

İTO asgari ücret