İstanbul'da Yüzyılın Konut Projesi Heyecanı: Kura Çekimi İçin Geri Sayım
"Ev Sahibi Türkiye" vizyonuyla başlatılan projede İstanbul kura çekimleri, bugün saat 14.00'te Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bizzat katılacağı törenle, İstanbul'un yeni sahipleri belirlenmeye başlayacak. 3 gün sürecek olan maraton, on binlerce aileyi sevindirecek.
Türkiye’nin en büyük sosyal konut hamlelerinden biri olan “Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında İstanbul’da tarihi gün yaşanıyor. Hak sahiplerini belirleyecek kura çekimi için geri sayım sürerken, binlerce vatandaş gözünü yapılacak çekilişe çevirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen proje, dar gelirli vatandaşların uygun koşullarla konut sahibi olmasını amaçlıyor.
Rekor Başvuru İstanbul’dan Geldi
81 ili kapsayan projede en yoğun talep, barınma ihtiyacının en yüksek olduğu İstanbul’da yaşandı.
Türkiye Genelinde: 8,8 milyondan fazla başvuru alındı; 5 milyon 242 bin başvuru geçerli sayıldı.
İstanbul Özelinde: Toplam 1 milyon 235 bin 169 geçerli başvuru ile İstanbul, projenin en çok ilgi gören şehri oldu.
Ödeme ve Başvuru Şartlarında İstanbul Ayrıcalığı
İstanbul'un hayat pahalılığı ve ekonomik dinamikleri göz önünde bulundurularak, başvuru ve ödeme kriterleri diğer illere göre farklı düzenlendi:
Gelir Sınırı: Hane halkı üst gelir sınırı İstanbul için 145 bin TL, diğer iller için 127 bin TL olarak uygulandı.
Ödeme Planı: Konutlar yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade seçenekleriyle sunuluyor.
Başlangıç Taksiti: 1+1 ve 2+1 şeklinde tasarlanan modern dairelerin taksitleri 7 bin 313 liradan başlıyor.
2003’ten Bugüne Güvenli Konut Vizyonu
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2003 yılından bu yana sürdürülen sosyal konut politikalarıyla bugüne kadar 1 milyon 750 binden fazla konutun tamamlandığı vurgulandı. Bu projeler sayesinde yaklaşık 7 milyon vatandaş depreme dayanıklı ve modern yuvalara kavuşturuldu. Yeni proje ile 500 bin konutun daha inşa edilerek yaklaşık 2 milyon kişinin daha güvenli evlerde yaşaması hedefleniyor.
Bakan Kurum: "Beklenen Gün Geldi"
Bakan Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda İstanbulluların heyecanına ortak oldu. Kurum, "Beklenen gün geldi, Yüzyılın Konut Projesi'nde bu kez ev sahibi İstanbul. 100 bin sosyal konutun kuralarını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile çekiyoruz" ifadelerini kullandı.