İsrail'in Fosfor Bombası Kullandığı Bir Kez Daha Kanıtlandı

TAKİP ET

Uluslararası Af Örgütü, Gazze Şeridi'nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde İsrail ordusu tarafından beyaz fosforlu top mermileri kullanıldığını belgeledi. Ayrıca Anadolu Ajansı foto muhabirinin çekmiş olduğu fotoğraflarda kanıtlar arasında yer alıyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Örgütün Kriz Müdahale Programı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde beyaz fosforlu top mermisi kullandığını net şekilde belgeleyen oldukça ikna edici kanıtlar elde etti." denildi. 

Uluslararası Af Örgütünün Kriz Kanıt Laboratuvarınca da doğrulanan foto ve videolar, İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu tarafa bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde beyaz fosfor bombası kullandığının açık belgesi niteliğinde bulunuyor. 

İsrail ordusunun, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' harekatını başlattığı Gazze Şeridi sınırına 1 kilometre mesafedeki Sderot şehrine yığdığı mühimmatın fotoğrafta da, M109 155 mm Howitzerler yani obüsler görülüyor.  

Yine fotoğrafta, ABD Savunma Bakanlığı Tanımlama Kodu tarafından "beyaz fosfor esaslı mühimmat" için kullanılan D528 etiketli M825 ve M825A1 top mermileri de yer alıyor. 18-22 kilometre menzile sahip olan ve Sderot'ta konuşlandırılan M109 obüsleri, Gazze Şeridi'nin kuzey yarısını İsrail ordusunun vuruş menziline sokuyor. 

Gazze Şeridi'nin kuzeyinin beyaz top mermileriyle vurulduğunu gösteren videolar, sosyal medya ortamında paylaşılmıştı. 

Videoda beyaz fosforlu top mermilerinin kuvvetli patlayıcı top mermileriyle birlikte kullanılması dikkat çekerken, top mermilerinin havada patladığı esnada yoğun beyaz duman çıkaran parçacıkları etrafa saldığı ve bunun M825 ve M825A1 topçu mermilerinin kullanımıyla tutarlı olduğu belirtildi. 

11 Ekim tarihinde sosyal medya ortamında paylaşılan ve beyaz fosfor kullanımını net şekilde gösteren bir diğer videonun konumunun da Filistin Bankası Kulesi yakınları olduğu tespit edildi. Uluslararası Af Örgütü tarafından İsrail'in kuzeyinde Lübnan'da muhtemel beyaz fosfor kullanımına dair ek kanıtların incelenmesi sürüyor.   

İsrail beyaz fosfor bombası Gazze Şeridi Uluslararası Af Örgütü