İnsanlık Sona mı Yaklaşıyor?

TAKİP ET

Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avrupa'da erkeklerin sperm sayısında ve yoğunluğunda son 40 yılda %50 azalma yaşandı. Uzmanlar tarafından bu duruma gerekçe olarak kimyasallar, işlenmiş gıdalar, iklim değişikliği ve obezite gösteriliyor. Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avrupa'da erkeklerin sperm sayısında ve yoğunluğunda son 40 yılda %50 azalma yaşandı. Uzmanlar tarafından bu duruma gerekçe olarak kimyasallar, işlenmiş gıdalar, iklim değişikliği ve obezite gösteriliyor.

Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avrupa'da erkeklerin sperm sayısında ve yoğunluğunda son 40 yılda %50 azalma yaşandı. Uzmanlar tarafından bu duruma gerekçe olarak kimyasallar, işlenmiş gıdalar, iklim değişikliği ve obezite gösteriliyor. 

1973-2011 yılları arasında sanayileşmiş batı ülkelerinde yapılan araştırmalarda erkeklerin sperm sayısında ve yoğunluğunda %50 azalma olduğu tespit edildi. 'Human Reproduction Update' dergisinin yayımladığı araştırmada 40 yıl süresince 50 ülkede 42 binden fazla erkek üzerinde 185 çalışma yapıldı. 1973-2011 yıllarını kapsayan aralıkta yapılan araştırma sonuçlarına göre Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avrupa'da yaşayan erkeklerin sperm yoğunluğunda %52, sayısında ise %59 azalma olduğu görüldü. 

Kudüs İbrani Üniversitesinde görevli Dr. Hagai Levine'nin liderliğini yaptığı araştırmanın diğer bir sonucunda ise Güney Amerika, Afrika ve Asya'da yaşayan erkeklerin sperm sayısında ve yoğunluğunda önemli düşüş olmadığı görüldü. Brezilya, İspanya, Danimarka, İsrail ve ABD'li bilim adamlarının katıldığı araştırma sonuçlarında son 40 yılda erkeklerin sperm sayısında senelik %1,6, yoğunluğunda ise senelik %1,4 azalma olduğu görüldü. Dr. Levine, araştırma sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede sperm sayısındaki mevcut azalmanın insanlığın sonu olabileceği uyarısını yaptı.

Gıdalara, mobilya ve plastik sanayiinde kullanılan bir takım kimyasalların bulaşması, alkol ve kafein alımındaki önemli artış, et ürünlerinin işlenmesi, soya ve patates yoğun diyetleri vücutta belli hormonları etki ettiği gibi obezite ile iklim değişikliği de erkeklerin sperm sayısında ve yoğunluğundaki azalmaya etki ediyor. 

sperm Kuzey AMerika Yeni Zelanda Avrupa obezite iklim değişikliği