İmparatorların Çayı Yok Satıyor! Kilosu Ne Kadar?

TAKİP ET

Hasat döneminde sadece 911 kilo üretildi. 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde yok sattı.

Hasat döneminde sadece 911 kilo üretildi. 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde yok sattı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 5 yıl evvel üretilmeye başlayan beyaz çayın geçtiğimiz dönem ki hasadı sadece 911 kilo oldu. ‘İmparatorlaın çayı’ olarak da adlandırılan beyaz çaya ülkemizde ‘beyaz iksir’ deniyor. 2 ay evvel piyasaya sürülen beyaz çay, kilosu 4 bin liradan satılmasına rağmen yok sattı.

Ülkemizde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerimizde üretilen beyaz çay, fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Tomurcuk çayının üst filizlerinin üretici tarafından toplanmasıyla elde edilen beyaz çayın kilosu üreticiden 500 liraya alınıyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) başlattığı bu uygulama ile toplanmaya başlanan beyaz çaya dünyadan talep büyük olunca üretimin mümkün olduğunca artırılması hedefleniyor. ÇAYKUR, bu yıl ki hasat sonunda üreticilerden 911 kilo beyaz çay satın alsa da üretimin çok yetersiz olduğu dile getirildi. Ürün miktarındaki düşüklük ise beyaz çayın insan sağlığına olan yararlarından dolayı üreticilerin, kendileri için saklamasına bağlanılıyor.  

Üretimi sınırlı olan beyaz çay, ülkemizde ÇAYKUR tarafından kilosu 4 bin liradan satışa sunuluyor. ÇAYKUR, kendi çalışanlarına ise özel fiyat uygulayarak kilosu 2 bin 250 TL’den satıyor. Beyaz çay, ülkemizde 20’şer gramlık kavanozların içerisinde 80 TL’den alıcı buluyor. Fiyatı cep yaksa da talep karşılanamıyor. Beyaz çaya, özellikle Ortadoğu, Arap ülkeleri ve Avrupa’dan çok fazla talep var.

ÇAYKUR beyaz çay Doğu Karadeniz son dakika imparatorların çayı