İlk tespitlere göre depremlerde 1 milyondan fazla araç hasar aldı

TAKİP ET

Depremlerden etkilenen 11 kentte bulunan 1.5 milyonu otomobil olmak üzere toplamda 3.3 milyon motorlu taşıtın üçte birinin depremler sebebiyle çeşitli şiddetlerde hasar gördüğü ifade ediliyor.

Deprem bölgesinde 3 milyonu geçik durumdaki motorlu taşıtın üçte bir dolayındaki bölümünün çeşitli bölgelerinde hasar meydana geldiği ifade edilirken, bu araçlardan kaskosulu olanların hasar bedellerinin sigorta şirketleri tarafından ivedilikle karşılanması isteniyor.

MEVZUAT NE DİYOR?

Zorunlu trafik sigortası, deprem sonucu meydana gelen otomobillerdeki hasarları karşılamıyor. Kasko ise durum poliçenin içeriğine göre farklılık göstermekte. Kasko poliçesinde deprem zararı teminat kapsamında yer alıyorsa hasarın maliyeti karşılanması gerekiyor. Otomobilde kısmi hasar meydana gelmişse tamir giderleri, araç pert ise yasal kesintilerin ardından rayiç bedel ödenmekte. Otomobilin sahibi yaşamını yitirdiyse hasar bedeli varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapılmasının ardından sigorta şirketine başvurup ödeme istenebilir.

11 İLDEKİ TAŞIT SAYISI

11 kentte toplam motorlu kara taşıtı Ocak 2023 sonu itibari ile 3 milyon 298 bin 433 sayı düzeyinde. Bunların 1 milyon 546 bin 280 adedi ise otomobiller. Bu kentlerde toplamda 717 bin 465 motosiklet, 503 bin 113 kamyonet, 311 bin 61 traktör, 117 bin 237 kamyon, 71 bin 382 minibüs, 22 bin 588 otobüs ve 9 bin 307 adet ise özel amaçlı araç yer almakta. En fazla aracın bulunduğu il ise 750 bin 1 adetle Adana ve 601 bin 997 adet ile Gaziantep olurken depremlerden en çok etkilenen kentlerde Hatay’da 557 bin 264 taşıt yer alıyor. Bu kenti, 273 bin 435 taşıt ile Şanlıurfa takip ediyor. Depremin merkezi olan Kahramanmaraş’ta ise 272 bin 341 motorlu kara taşıtı yer almakta.

'KASKO BEDELLERİ HEMEN ÖDENSİN'

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, perte çıkmış araçlara ilişkin, “Depremden sağ kurtulmuş çok sayıda vatandaşımız, kaynak ihtiyacı dolayısıyla sağlam ya da hasarlı araçlarını satışa çıkarmış bulunuyor. Satılan hasarlı araçların daha çok kaskosu bulunmayan taşıtlar olduğu düşünülebilir. Ancak depremzede illerdeki taşıtların önemli bir bölümünün de kaskosu bulunuyor. Sigorta şirketleri hızlı bir şekilde davranarak mağdur vatandaşların bu hasarlarını kar şılamalı. Tamamen kullanılmaz hale gelmiş araçlar için poliçedeki hükümler çerçevesinde ya yeni araç temin etmeli ya da kaybedilen taşıtların bedellerini değerinden ödemeli.” ifadelerini kullandı.

'MİLLİ SERVETİ ÇÖPE ATAMAYIZ'

RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı kaskosu olmayan araçlara yönelik, “Her 3 araçtan 1'inin doğrudan ve dolaylı olarak depremden etkilenmesi, ciddi bir ekonomik kayıp anlamına da geliyor. Hasar alan araçlardan, özellikle kasko poliçesi olmayanlarının, onarılabilir durumdaysa ve ağır hasar almamışsa doğru tekniklerle onarılması, hem vatandaşların bu zorlu süreçte maddi kayıplarını araç yönünden minimize edecek, hem de ekonomik kaybımızın da bir parça olsun önlenmesine yardımcı olacaktır. Bu araçlarımızın hepsi birer milli servettir, özellikle az hasarlı olanları çöpe atamayız.” şeklinde konuştu.

 

depremler araç kasko