İklim Değişiklikleri İle Enfeksiyonlar Daha Hızlı Yayılacak

TAKİP ET

İklim değişiklikleri ile enfeksiyonlar daha rahat ortaya çıkabileceği gibi daha da hızlı yayılacak.

İklim değişiklikleri ile enfeksiyonlar daha rahat ortaya çıkabileceği gibi daha da hızlı yayılacak. 

Liverpool Üniversitesi bilim adamlara tarafından insandan insana bulaşabilen 100 ve hayvanlardan insana bulaşabilen 100 hastalık ile ilgili iklim değişikliklerinde seyirlerinin ne olacağına dair geniş çaplı bir araştırma yapıldı. 

'Scientific Reports' dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre patojenlerin hemen hemen üçte ikisinin iklime karşı duyarlı olduğu ve yine üçte ikisinin de birden fazla iklimsel etmene sahip olduğu tespit edildi. Birden fazla iklimsel etmene sahip olan patojenler üzerinde iklim değişikliklerinin ise çok yönlü ve komplike etkileri olabileceği belirtildi. 

İklime en duyarlı patojenlerin ise böcek ve keneler tarafından yayılan patojenler olduğu, bu patojenleri ise toprak, su ve gıda yoluyla yayılan patojenlerin izlediği araştırma sonuçlarında gözlendi. 

Koleraya neden olan Vibrio Cholerae, karaciğer paraziti olan Fasciola Hepatica, şarbona yol açan Bacillus Anthracis, Lyme rahatsızlığının sebebi Borrella Burgdorferi patojenleri en azami farklı iklimsel etmene sahip patojenler olarak kaydedildi. 

Araştırma sonuçlarından elde edilen diğer bir sonuç ise hayvanlardan insanlara bulaşabilen SARS, HIV ve Ebola patojenlerinin, insandan insana ya da hayvandan hayvana geçen patojenlere göre iklim değişikliğine daha hassas olduğu kaydedildi. 

 

ve bayanlarının sitesine giriş yapabilirsiniz.

iklim değişikliği enfeksiyon patojen Liverpool Üniversitesi