İki Milyon Kişi Aile Hekimlerine Check Up Yaptırdı

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşları muhtemel hastalıkları ortaya çıkmadan önlemek için Aile sağlığı merkezlerinde başlatılan "check-up" uygulamasından 2 milyon kişi yararlanmak için aile hekimlerine başvurdu.

Sadece özel hastanelerde yapılan fakat Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların sağlık durumları hakkında muhtemel hastalıkları erken öğrenmesi ve önlemesi için Aile sağlığı merkezlerinde var satılan “check-up” uygulamasından şu ana kadar 2 milyon kişinin yaralandığı belirtildi.

29 AĞUSTOS’TAN BERİ HİZMETTİ

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden AA muhabirinin edindiği bilgilere göre vatandaşların Merkezi Hekim randevu sistemi üzerinden randevu alarak kayıtlı oldukları aile hekimlerine başvurmaları durumunda çeşitli Kan testleri Görüntüleme ve kanser tarama programlarını kapsayan “check-up”  uygulamasına 29 Ağustos tarihinden bu yana başvuran kişi sayısı 2 milyon oldu. Ankara Yenimahalle Atatürk ve Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Ahmet Topalcan uygulama hakkında verdiği bilgide, Aile hekimliğinin temel görevi olan Koruyucu sağlık hizmetlerinin kalitesinin uygulanabilir ve eritilir olmasının önemine dikkat çekti. Topalcan açıklamasında uygulamanın hastaları da memnun ettiğini belirterek aile hekimliğinin temel fonksiyonlarından birinin de hastalıkların ortaya çıkmadan erken fark edilerek kısa sürede tedavisinin sağlıklı şekilde yapılması ile birlikte Tedavi masraflarını azaltmak olduğunu vurguladı. Ayrıca uygulamasının önemine dikkat çeken Topalcan, Hastalıkların Erken teşhis edilmesi konusunda büyük bir rolü olduğunu dile getirdi.

“CHECK-UP KİŞİNİN YAŞ GRUBUNA GÖRE YAPILIYOR”

Check up yaptırmak için aile hekimine başvuran hastaların cinsiyet yaş ve risk faktörlerine göre değerlendirildiğini belirten Topalcan, hastaların ağırlık boy bel çevresi ölçümleri yapıldığını söyledi. Topalcan açıklamasının devamında, “Check-up uygulamasında, kişinin bulunduğu yaş grubuna göre bazı kriterlerimiz var. Çocukların boy, kilo ve genel fizik muayeneleri, büyüme gelişme ve kronik hastalıklar açısından erken teşhislerini yapabiliyoruz. İleri yaşta üreme çağındaki bayanlarda meme ve rahim ağzı kanserlerine karşı koruyucu tedbirlerimiz var.” ifadelerini kullandı. Ayrıca aile sağlığı merkezlerinde kronik hastaların takibinin de yapıldığını belirten Topalcan, Özellikle ailesinde kronik hastalıkları bulunan kişilerin daha yakından izlendiğine dikkat çekti.  obezitenin önlenmesi konusunda da kendilerine başvuran hastaları yakından bilgilendirdiklerine dikkat çeken Topalcan, Risk faktörü nde bulunan kişileri bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardıklarını ve ileri tetkik Gerektiren durumlarda da hastaları 2. basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirdiklerini söyledi.

“HASTALAR MEMNUN”

Check up yaptırmak için aile hekimine başvuran hastalarda 67 yaşındaki Ali Anar,  tansiyon diyabet ve prostat rahatsızlıklarını takibi için geldiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığının uygulaması çok güzel. Bugüne kadar hiç check-up yaptırmadım. Aklımdan geçiyordu, kendi doktorumuzun hastalığımızı sürekli takip etmesi de çok güzel bir uygulama.”  ifadelerini kullandı.

aile aile hekimi Ankara Atatürk büyüme diyabet kanser prostat Sağlık Sağlık Bakanlığı uygulama