İftarın Peşine Çay Tüketmeyin

TAKİP ET

İftar yaklaşırken çay demlemek ve iftarın peşine de çay içmek hemen hemen hepimizin adetidir. Ancak bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, iftarın peşine içilen çayın vücutta demir emilimini azalttığını ortaya çıkardı.

İftar yaklaşırken çay demlemek ve iftarın peşine de çay içmek hemen hemen hepimizin adetidir. Ancak bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, iftarın peşine içilen çayın vücutta demir emilimini azalttığını ortaya çıkardı.  

Vatandaşlar, iftar yapıldıktan bir saat sonra çay tüketmeleri ile ilgili uzmanlar tarafından uyarılıyor. Aksi davranışlarda ise çabuk yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Bu tür şikayetlerin ana nedeni ise hatalı beslenmedir. 

Oruç Vücudu Yeniler

Kendisi ufak olsa da vücuda olumsuz etkileri büyük olan beslenme hatalarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, "Oruç, vücudu yenilediğinden dolayı psikolojik olarak insanı rahatlatır. Sindirim sistemini düzenlediği için asit ve baz dengesi üzerinde olumlu etki yapar. Ramazan ayını sağlıklı geçirmede iftar ve sahur arasındaki süre önemlidir. İftar sofrasından kalkıldıktan sonra çaya ya da kahveye hemen sarılmamak ve en az 1 saat beklemek gerekir. İftarın peşine içilen çay ve kahve, demir emilimini azalttığından dolayı vücudu çabuk yorar. Bunların yerine bitki çayları tercih edilmelidir. Tatlı ihtiyacı giderilirken de şerbetli tatlılar yerine sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

Kavun ve Karpuz Tüketin

Ramazan ayında havaların sıcak ve nemli olması sebebiyle vücut su kaybeder. Terleme yoluyla kaybedilen sıvı ihtiyacını karşılamak için iftar ile sahur arasında geçen sürede 10 bardak su tüketilmelidir. Bol su içeren kavun ve karpuz gibi meyveler tüketmek ihmal edilmemelidir. Rutin hayattaki uyku düzeni korunmalıdır. Aksi takdirde oruç ile birlikte asabiyet seviyeniz artar. Ramazan ayı kilo vermek için fırsat olarak görülmemeli ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddeleri alınmalıdır. Aksi takdirde vücut, oruca yenik düşeceğinden çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşılabilir. 

Sahur Kahvaltısı

İnsanlar için günün en önemli öğün kahvaltı olduğundan sahurda kahvaltı yapılmaya özen gösterilmeli ama kesinlikle acele ile sahur yapılmamalıdır. Sahur, hızlı yapıldığı takdirde çabuk doygunluk hissi oluşacağından vücut ihtiyaç duyduğu besinleri alamaz. Bu nedenle sahuru ne kadar sakin yaparsanız orucu da o kadar rahat tutarsınız. 

Sahurda Yağsız Peynir Tercih Edin

Sahur sofrasında yenen yiyeceklerin iyice çiğnenerek tüketilmesi gerektiği gibi su içeriği yüksek olan domates ve salatalığın yanında az yağlı peynir ve lor tüketilirse vücut, ihtiyaç duyduğu protein ve suyu temin edecektir. 

Sahurda yemek yemeyi tercih edenler ise ızgara ya da söğüş et ve tavuğun yanında zeytinyağlı yemekleri, tam buğday ekmeğini, yağsız yoğurdu ve mevsim meyvelerini yemelidirler. Sahurda en dikkat edilmesi gereken husus ise bol sıvı alınmasıdır. 

 

Ramazan ayı iftar çay kahve oruç tatlı kavun karpuz sahur