İçeriğinde Yüksek Oranda Magnezyum ve Demir Barındıran Gıdalar

TAKİP ET

Vitamin ve Mineral eksikliğinin ana nedeni yanlış beslenmedir. Tabi bu, birçok sağlık sorununun yaşanmasına neden oluyor. Beslenirken dikkat edilmesi gereken noktalar ile magnezyum ve demir bakımından zengin gıdalar...

Vitamin ve Mineral eksikliğinin ana nedeni yanlış beslenmedir. Tabi bu, birçok sağlık sorununun yaşanmasına neden oluyor. Beslenirken dikkat edilmesi gereken noktalar ile magnezyum ve demir bakımından zengin gıdalar...

Vücut tarafından üretilemeyen vitamin ve minerallerin, besinler ya da değişik prepatlar yoluyla dışarıdan alındığını belirten uzmanlar, vitamin ve mineral eksikliği durumunda ise farklı sağlık sorunları ile karşılaşılabileceği üzerinde duruyorlar. 

VM Medical Park Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baysal, çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. 

Hangi Vitamin Eksikliğinden Hangi Sağlık Sorunu Ortaya Çıkar?

Vücutta A vitamini eksikliği olması durumunda saç ve tırnak kırılmaları, görmede bozukluk, yüksek tansiyon, halsizlik, cilt kuruluğu ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik gibi sağlık sorunları ile karşılaşılır. 

Vücutta B1 vitamini eksik olması durumunda da halsizlik, sindirim, dolaşım ve sinir sistemlerinde bozulmalar meydana gelebilir. 

Vücutta B6 vitamini eksikliği durumunda ise sinir sisteminde bozukluk ve halsizlikten başka böbrek taşı oluşabilir ve kansızlık görülebilir. 

Vücutta B12 vitamininin eksikliği durumunda sinir sisteminde kalıcı bozukluk ve Alzheimer hastalığı görülebilir. 

Yüksek Oranda Magnezyum Barındıran Gıdalar

Vücutta magnezyum eksikliğine çok sık rastlanmaz. Magnezyum eksikliği en fazla kronik alkolizm, sigara kullanımı, kanser, şeker hastalığı, mide bağırsak rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları ile bazı ilaçların kullanımında görülür. Koyu yeşil sebzeler, fıstık, fındık, tam tahıllı ekmek, badem, susam, maden suyu, soya fasulyesi, muz, kuruyemiş gibi gıdalarda bol bulunur. 

Yüksek Oranda Demir Barındıran Gıdalar

Demir vitamini eksikliği iç hastalıklarında en sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Bu hastalık, halk arasında kansızlık olarak da bilinir. Demir eksikliği, mide ve bağırsak sistemi kanserleri gibi birçok önemli hastalığın habercisi olabilir. Demir eksikliği durumunda tavuk eti, kırmızı et, kuru baklagiller, yumurta, balık eti, kuruyemiş, meyve ve yeşil yapraklı sebzeler bol yenmelidir. Ayrıca posalı gıdalar, çay, kahve ve süt demir emiliminde bozulmalara neden olduğu için uzak durulmalıdır. 

demir magnezyum vitamin mineral sağlık