Her Saat Su Tüketimine Dikkat!!

TAKİP ET

Yazın sıcak günlerinde terleme ile aşırı sıvı kaybeden vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için en az 2 litre su tüketmek gerekiyor. Uzmanlar, suyun yerini hiçbir sıvının alamayacağı yönünde uyarıyor.

Yazın sıcak günlerinde terleme ile aşırı sıvı kaybeden vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için en az 2 litre su tüketmek gerekiyor. Uzmanlar, suyun yerini hiçbir sıvının alamayacağı yönünde uyarıyor. 

Yazın sıcak günlerinde terleme yoluyla vücuttan aşırı sıvı atıldığına ve buna karşın su tüketimine dikkat çeken uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Su içmeyi unutmak ya da sevmemek gibi bahaneler sağlık açısından tehdit oluşturur. Sürekli bulunduğumuz alanlarda su bulundurarak unutkanlığın önüne geçebiliriz. Su içmeyi sevmeyenler ise suyun içine limon ve çeşitli sebzeler koyarak çekici hale getirebilirler." dedi.

Enç, yazın sıcak günlerinde su tüketimi ve beslenme hakkında şu bilgileri paylaştı;

Her Saat Bir Bardak Su Tüketilmeli

Vücuda sıvı girmesini sağlayan besin ve içecekler, ayran, çay, soda, kahve, sebze, meyve, süt, cacık, limonata ve sudur. Sıcak havalarda terleme ve yüzme vücudun aşırı sıvı kaybetmesine neden olur. Vücudun kaybettiği sıvı miktarı her saat bir bardak su tüketilerek karşılanabilir. 

Su Dışında Günlük 2 Bardaktan Fazla İçecek Tüketmeyin

İnsanlar, su dışında limonata, soğuk kremalı kahveler ve asitli içecekler tüketerek susuzluğunu gidermeye çalışır. Ancak bu tür içecekler içeriğinde basit şeker barındırdığı, kısa süreli tokluk hissinden sonra açlık hissi verdiği ve vücutta yağlanmaya sebep olduğu için iki bardaktan fazla tüketilmemelidir. 

Öğünler İhmal Edilmemeli

Yaz mevsiminin uzun günlerinde özellikle akşam yemekleri geç saatlere bırakıldığı için kilo almak kaçınılmaz hal alıyor. Günlük öğün saatleri kahvaltı için 06.30-08.30, öğlen yemeği için 12.00-14.00, akşam yemeği için ise 18.00-20.00 saatleri arasıdır. Tatil günlerinde bu saatlerde hafif oynamalar olsa da düzenli bir sindirim sistemi ve kilo kontrolü için bu saatlere riayet etmek gerekiyor. 

Güneş Çarpmasından Korunmak İçin Bamya Tüketin

Yaz mevsiminin sıcak günlerinde sağlıklı beslenmek için belli besinleri kesinlikle tüketmek gerekiyor. Bu besinlerin başında ise enginar, yulaf ezmesi, salatalık, domates, karpuz, çiğ sebzeler, yoğurt, kabak ve salata geliyor. Yaz mevsiminde sıklıkla karşılaşılan güneş çarpmasından bamya tüketilerek korunulabilir. Ateroskleroz, astım ve diyabet ile mücadelede bamya etkili besindir. 

Yemeklerde Tuz Kullanmayarak Ödemden Korunulabilir

Sıcak havalarda yağda kızartılan ağır yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bazı durumlarda yaz mevsiminde ödem şikayeti artmaktadır. Bu şikayetlerin önüne yemeklere ilave tuz atmayarak, tuzlu peynir ve zeytin, salam, sucuk, hamburger, pizza ve hazır gıda tüketiminden uzak durularak geçilebilir. Sıcak havalarda terleme, vücutta sadece su kaybına neden olmaz. Tuz gibi bazı minerallerde terleme esnasında vücuttan atılır. Vücutta sıvı elektrolit dengesini sağlamak ve ödem şikayetlerini azaltmak için tuzlu gıdaların tüketim sıklığı kontrollü olmalıdır. 

Hamileler Risk Altında

Sıcak havalarda korunması zor olan yiyecekler hamileler için risk oluşturmaktadır. Hamileler, bakterilerin kolayca üremesine yardımcı olan sıcak havalarda az pişmiş ve buzdolabında bekletilmeyen yiyecekleri tüketmemelidir. Hamileler, lokanta gibi dış mekanlarda gıda tüketiminden uzak durmalıdır. Ayrıca sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. 

sıvı terleme su bamya güneş çarpması ödem