Her Evde Olan Difenbahya Çiçeği, Çocuklara Zararlı

TAKİP ET

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. S. Ümit Sarıcısı, Difenbahya çiçeğinin etkilerine karşı aileleri uyardı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. S. Ümit Sarıcısı, Difenbahya çiçeğinin etkilerine karşı aileleri uyardı. 

Halk arasında ağlayan çiçek olarak bilinen ve evlerde en fazla tercih edilen Difenbahya çiçeğinin, Sarıcısı ve ekibi tarafından yapılan araştırma sonucuna göre elle ovularak koklanması dahi çocuklara zarar veriyor.  

Günümüzde neredeyse her evde yetiştirilen Difenbahya çiçeğinin, çocukları zehirlediği, hatta dokunmanın dahi zarar verdiği ortaya çıktı.

Difenbahya çiçeği, el, yüz ve dudaklarda şişmeye neden olabildiği gibi nefes darlığına da yol açabiliyor. 

Bilimsel olarak da yayınlanan araştırmaya göre "Zehirlenmeye, Difenbahya çiçeğinin içeriğinde bulunan kalsiyum oksalat kristallerinin neden olduğu düşünülüyor. Ev içerisinde kontrol dışı olan küçük çocuklar ile evcil hayvanlar, yaprakları hırpaladığı zaman saplardan fışkıran binlerce kristal ok başta gözler olmak üzere yaralanmalara neden olabiliyor."

Difenbahya çiçeğinin yapraklarının çiğnenmesi, koparılması ve el ile ovulması çocuk ve hayvanlarda zehirlenme yapabiliyor. Zehirlenme oluştuğu sırada el, dil ve dudaklarda şişme, yanma, ağrı oluşabiliyor. Ayrıca havayolu tıkanıklığı ve solunum yetmezliği gibi ciddi belirtilerde olabilir. 

Prof. Dr. S. Ümit Sarıcası, Difenbahya çiçeğinin, çocukların yaşam alanlarından uzak tutulması için ailelere uyarı yaptı.

difenbahya çiçeği ağlayan çiçek difenbahya çiçeği yaprağı zehirleme çocuk