Hemoglobin Zengini 10 Gıda! Hemoglobin Nedir, Nelerde Bulunur?

TAKİP ET

Çeşitli kan testleri yaptırdığınızda, hemoglobin denen bir terimi duymuş olmalısınız. Hemoglobin, kan hücrelerinizle çok önemli bir bağlantıya sahiptir. Vücuttaki kanın renginin kırmızı olmasına bağlı olan elementtir. Vücudumuzda, oksijen ve çeşitli besinleri aktaran kırmızı kan hücreleri vardır. Organlar ve kaslar, bu oksijenli kanla su basar ve böylece normal şekilde performans gösterebilirler.

Hemoglobin elementi bu kırmızı kan hücrelerinin etkili ve verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve bu nedenle vücut için çok önemlidir. Ayrıca, azalan hemoglobin seviyeleri, demir eksikliğine bağlı yaşamı tehdit eden bir hastalık olan anemiye neden olabilir. Özellikle kadın vücudunda % 12-15 arasında olması gereken hemoglobin düzeylerini iyileştirmek için demir açısından zengin besinler tüketmek önemlidir.

İşte Vücudunuzda Hemoglobin Miktarını Arttıracak Bazı Besinler

1. Ispanak

Ispanak tam anlamıyla demir ile dolu en şaşırtıcı malzemelerden biridir. Ispanak sadece demir doluluğu ile kalmaz, aynı zamanda vücudun beslenmesine yardımcı olan sodyum, kalsiyum, fosfat, lif açısından zengin mineral kaynağıdır. Sadece yarım kâse ıspanak oldukça inanılmaz bir değer olan 4mg demir içerir. Kısaca menülerinize ıspanak ekleyin ve hemoglobininizi artırın.

2. Et

Et vücudumuzun büyümesine yardımcı olan bir besin kaynağıdır. Ancak sadece demir açısından zengin gıdalara odaklanıyorsanız, bu gıda sizi yüksek hemoglobin ve demir seviyeleri ile dolduracak harika bir besindir. Hemoglobin seviyelerini anında arttırmak ve vücuttaki çeşitli mineral eksikliği ile mücadele etmek için günlük olarak et tüketmeye özen gösterin.

3. Bitter Çikolata

Demir verimliliği ile mücadele eden ve hemoglobin düzeyini arttıran lezzetli bir yol ister misiniz?  İşte vücudunuzu düşünerek demir ile doldurabileceğiniz lezzetli bir yiyecek. Bitter çikolata demirin artmasına yardımcı olur ve çeşitli stres atıcı faydaları vardır. 100 gram bitter çikolata, vücuda 17mg demir sağlayabilir.

4. Pancar 

Kendi muhteşem rengi gibi vücudunuza da muhteşemlik katacak pancarın, hemoglobin üzerinde de etkisi oldukça fazla. Demir seviyesini ve hemoglobini artırmanıza yardımcı olur. Pancar suyu veya ham pancar, vücudunuzun daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesini ve vücudunuzdaki hemoglobin miktarının artırmasını sağlar. Her gün pancar suyu tüketin ve sonsuza kadar anemiye yakalanmayın.

5. Yumurta Ve Süt Ürünleri

Yumurta, çeşitli ve farklı besinlerle doludur. Protein ve kalsiyum kaynağı yumurta, hemoglobin seviyelerini arttırmak için önemli olan demir, fosfat gibi mineraller açısından da zengindir.  Ayrıca süt ürünleri, çeşitli mineralleri ve vitaminleri yediğiniz besinlerden emmenize yardımcı olabilir. Böylece, hemoglobin seviyelerini hızla arttırmak için beslenmenize yumurta ve süt ürünlerini mutlaka ekleyin.

6. Mercimek Ve Tahıllar

Vücut için sağlıklı beslenme kadar, çeşitli yiyeceklerle beslenme de çok önemlidir. Tek besinin tüketimi hemoglobin seviyelerini arttırmanıza yardımcı olmaz. Günümüzün hızlı tempolu yaşamında, sağlığınıza zararlı yiyeceklerden yememeye çalışın. Genel besin alımınızı zenginleştirmek için tahıllar, mercimek, tam tahıllar ve diğer karışık yiyeceklerden tüketin. Bu besinler demir eksikliği ile mücadelede yardımcı olabilecek demir ve çeşitli besin maddeleri açısından yüksektir. Böylece, günlük olarak bu besinlerden tüketerek hemoglobin değerini arttırabilirsiniz.

7. C Vitaminli Gıdalar

Genellikle, turunçgiller veya c vitamini açısından zengin besinler demir açısından pek de zengin değillerdir. Fakat vücudun diğer yiyeceklerden aldığını demiri emmesini sağlamak için çok önemli bir rol oynarlar. C vitamini ve portakal, limon vb. Gibi narenciye açısından zengin gıdaların alımının artması, vücudun daha fazla demir almasına yardımcı olacaktır. Bu da demir eksikliği ile mücadeleye yardımcı olur ve yavaş yavaş hemoglobin seviyelerini arttırır. Böylece, daha fazla c vitamini içeren meyveler tüketin ve vücudunuzdaki demir düzeylerini artırın.

8. Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri mükemmel bir demir kaynağıdır. Ayrıca vücudunuzun demir emilimine yardımcı olabilecek çeşitli farklı elementlerden oluşurlar. Vücudunuzdaki demir seviyesini arttırmak ve çeşitli eksikliklerden uzak durmak için balık ve deniz ürünleri tüketmelisiniz.

9. Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi, sadece demir eksikliği ile mücadelede yardımcı olabilecek sihirli besinlerdendir. Soya fasulyesi, vücudunuzu mükemmel bir şekilde çalıştırabilen protein, lif, demir ve diğer çeşitli mineraller gibi sağlıklı besinlerle doludur. Böylece günlük olarak soya fasulyesi tüketin ve vücudunuzu demir ile doldurun.

10. Elma

Elma vücudunuza çeşitli enzimler, antioksidanlar ve mineraller ile doldurabilecek sağlıklı meyvelerden biridir. Elma, kırmızı kan hücresi oluşumunu destekleyecek önemli vitamin ve demir sağlayabilecek, beslenme açısından zengin besinler içerir. Bu lezzetli meyveyi tüketin ve vücudunuza muhteşem mineral ve vitaminler ile şımartın.

kan ve demir yapan besinler demir eksikliğine ne iyi gelir ibrahim saraçoğlu demir eksikliği nasıl giderilir demir eksikliğine iyi gelen kuruyemişler demir eksikliği tedavisi demir eksikliğine hangi yiyecekler iyi gelir kansı