Hangi Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

TAKİP ET

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan, yaş, cinsiyet ve hamilelik gibi etkenler haricinde vücutta olmadığı takdirde sağlığı ciddi şekilde tehdit eden vitaminler hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan, yaş, cinsiyet ve hamilelik gibi etkenler haricinde vücutta olmadığı takdirde sağlığı ciddi şekilde tehdit eden vitaminler hakkında bilgi verdi. 

A Vitamini 

A vitamininin vücuttaki depolama alanı karaciğer olduğundan dolayı eksik alındığında karaciğerdeki depolamada azalma olduğu gibi kandaki miktarda da düşme meydana gelir. 
A vitamini en fazla görme ile ilgili bozukluklara neden olur. Gece körlüğü, gözün parlaklığını yitirmesi ve aşırı kuruması, yetersiz gözyaşı salgılanması A vitamini eksikliğinde ortaya çıkar. 

Bağışıklık sisteminde de görevleri olan A vitamininin vücuttaki eksikliği durumlarında halsizlik olduğu gibi enfeksiyon riski artar. Vücut, uzun süre A vitamini eksikliğine maruz kalırsa geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunları görülebilir. 

Vücutlarında A vitamini eksikliği olanlar, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi hayvansal besinler ile koyu yeşil yapraklı, turuncu ve sarı renkli sebzeler tüketmelidir. 

Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketildiği takdirde vücuda A vitamini alınmasına yardımcı olunur. 
A vitamininin ihtiyaç olandan fazla alınması durumunda karaciğerde büyüme, ciltte pul şeklinde dökülme, sinir sistemi bozuklukları, ayak tabanları ile avuç içlerinde renk değişimleri ve mide bulantısı gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. 

Folik Asit 

Vücutta folik asit eksikliği durumunda kan hücrelerinin olgunlaşma sürecinde bozulmalar meydana gelir. Folik asit eksikliği hamilelikte olursa bebekte nöral tüp ismi verilen ve beyin dokusundan başlayıp, omuriliği de içine alarak aşağıya doğru uzanan yapıda sağlık sorunları yaşanabilir.  

Ayrıca gelişmede gerilik, halsizlik, aşırı huzursuz hissetme ve infeksiyon hastalıklarına karşı vücut direncinin düşmesi gibi sağlık sorunları da Folik asit eksikliğinde görülebilir. 

Folik asit, karaciğer ve koyu yeşil yapraklı bitkilerde yoğun şekilde bulunur. Folik asitin diğer doğal kaynakları ise enginar, pancar, bamya, brokoli, maya ile kuru baklagillerdir. 

B12 Vitamini

Vücutta B12 vitamini eksik olduğu zaman ortaya çıkan belirtiler, pek çok rahatsızlıkta da ortaya çıktığı için B12 vitamini eksikliğini tespit etmede kan testi şarttır. 

Vücutta B12 vitamini eksikliği durumunda beyin ve sinir sisteminde ağır ve tedavisi mümkün olmayan hasarlar oluşabiliyor. 
Dilde şişme veya iltihaplanma, ciltte sararma ya da solma, kansızlık, bacakların uyuşması ve karıncalanması, unutkanlık, hafıza kaybı, halsizlik ve dikkat dağınıklığı gibi belirtiler B12 vitamini eksikliğine işaret edebilir. 

Vücutlarında B12 vitamini eksikliği olanlar, balık, et, süt ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri gibi B12 vitamini açısından zengin besinleri bol tüketmelidir. 

C Vitamini
Vücutta C vitamini eksik olduğu durumlarda diş etlerinde kanama, eklem yerlerinde şişme, demir emiliminde azalma ve anemi gibi belirtiler kendini gösterir. 

C vitamini eksikliği şikayet olanlar turunçgiller, kivi, çilek, brokoli, kuşburnu, yeşil yapraklı sebzeler, kavun, kırmızı ve yeşil biber, karnabahar, domates ve patates gibi besinler tüketmelidir. 

Kışın C vitamini açısından zengin olan portakal ve mandalina gibi meyveler tüketilirse bağışıklık sistemi kuvvet kazanır. 

D Vitamini

Vücutta D vitamini eksikliği meydana geldiği zaman en fazla kemik dokusu etkilenir. D vitamini ile diyabet arasında azımsanmayacak bir ilişki olduğu son yıllarda yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. 

D vitamini eksikliği durumlarında prostat ve meme kanseri, Romatoid Artrit ve MSN gibi bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının görülme riski artıyor. 

D vitamini eksikliği durumlarında yumurta sarısı, balık yağı, karaciğer, süt, yosun, mantar kesinlikle tüketilmelidir. 

Vücutta D vitamini fazla olduğu takdirde kandaki kalsiyum oranı yükselebilir. Bu durumda da Osteoporoz ilerleyebilir. 

vitamin vitamin eksikliği A vitamini