Hamilelikte Her Balığı Tüketmeyin! Bebeğin Beyin ve Sinir Gelişimi...

TAKİP ET

Hamilelikte bebeğin beyin ve sinir gelişimi sağlıklı olsun diye bol balık tüketen anne adaylarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Aslı Nehir Aytan, içeriğinde yüksek miktarda...

Hamilelikte bebeğin beyin ve sinir gelişimi sağlıklı olsun diye bol balık tüketen anne adaylarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Aslı Nehir Aytan, içeriğinde yüksek miktarda cıva barındıran balık türleri tüketildiği takdirde vücuda giren yüksek orandaki cıvanın, bebeğin beyin ve sinir gelişimine negatif etkisinin olacağını belirtti.

Cıva zehirlenmesi vücutta en fazla kardiyovasküler sisteme, sinir sistemine, sindirim sistemine, cilde, akciğer ve böbreğe zarar vermektedir. Zamanında müdahale edilmediğinde ise beyinde kalıcı hasara yol açarak öldürücü sonuçlar doğurabilir. Günümüzde evlerimize ilaç, boya ve kozmetik sanayi sayesinde çok kolay girebilen cıva, deri  veya vücut ile temas ettiği takdirde tedavisi olmayan hasarlara da neden olabilmektedir.

Hamilelik döneminde cıva oranı düşük balık tüketilmesinin önemine değinen Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Furuncuoğlu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Aslı Nehir Aytan, cıva zehirlenmesi yaşandığında en önemli belirtilerin ağızda metal tadı ile birlikte seyreden kusma, baş ve karın ağrısı ile ateş olduğunu ifade etti.

Cıvanın insan vücuduna en kolay girme yolunun deniz ürünleri olduğunu söyleyen Dr. Aslı Nehir Aytan, “Balık, içeriğinde yüksek oranda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri barındırır. Hamilelik döneminde yenildiği zaman bebeğin beyin ve göz gelişimi pozitif etkilenir. Ayrıca balıkta D vitamini ve proteinde bolca bulunur. Ancak derin su balıkları ve büyük balıklar, içeriğinde yüksek oranda cıva barındırdığından dolayı hamilelik döneminde yenilirse fetusa geçen cıva, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimine negatif etki eder. Bu da bebeğin, dil becerileri, görme yeteneği ile bilişsel ve motor gelişiminin negatif etkilenmesi demektir. Hamilelik döneminde özellikle kılıç balığı, köpek balığı ve midye yenmemelidir.” dedi.

balık cıva hamile cıva zehirlenmesi bebek futus köpek balığı kılıç balığı midye