Hamile Kalmak İçin En İyi Dönem

TAKİP ET

Hamile kalabilmede cinsel ilişkiye girilen zaman önemlidir. Bu zamanın en iyi şekilde tespit edilmesi içinde yumurtlama dönemine girilen zamanı bilmek gerekir. Peki, yumurtlama dönemine girildiğini nasıl anlarsınız? Fertil dönem diye adlandırılan dönem nedir?

Hamile kalabilmede cinsel ilişkiye girilen zaman önemlidir. Bu zamanın en iyi şekilde tespit edilmesi içinde yumurtlama dönemine girilen zamanı bilmek gerekir. Peki, yumurtlama dönemine girildiğini nasıl anlarsınız? Fertil dönem diye adlandırılan dönem nedir? 

Spermler karşı cinsin vücudunda birkaç gün canlı kalabilmesine rağmen kadın yumurtası tek günlüktür. Bunun içinde çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, cinsel ilişki zamanını yumurtlamadan birkaç gün önceye ayarlamalıdır. Bunun için en uygun cinsel ilişki zamanı ise yumurtlamadan önceki 5 gün ve yumurtlamadan sonraki gündür. Bazı uzmanlar ise yumurtlama döneminde her gün cinsel ilişkiye girmeyi tavsiye ediyor. 

Hamile Kalmak İçin Fertil Günleri Kaçırılmamalıdır

Hamile kalmak isteyen bayanlarda en uygun zamanlama ayda 6 gün gerçekleşen fertil dönemidir. Bu dönemde gerçekleşen yumurta salımından sonra yumurta tek gün yaşar. Sperm ise kadın vücudunda 1 hafta ya da daha fazla yaşayabilir. 

Fertil döneminde yumurtanın sperm tarafından döllenmesi için ayda sadece 6 gün vardır. Bu gerçek göz önünde bulundurulduğu zaman fertil döneminden bir gün önce cinsel ilişkiye girildiği takdirde yumurtanın döllenme ihtimali çok yüksektir. Fertil günlerinin tespiti zor olduğundan dolayı günaşırı seks yapmak daha isabetli olur. 

Adet döneminden önce ya da sonra cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını artırır. Gebeliğin ne kadar ilerlediğini ölçmede fertil günleri kullanılır. 

Servikal Mukus Değişimleri

Servikal mukustaki değişimler, fertil dönemin başlangıcının belirtileridir. Bu değişimler iyi gözlemlendiğinde hamile kalmanın zamanlaması en iyi şekilde ayarlanmış olur. Ayrıca servikal mukus değişimleri hamile kalındığının da ilk belirtilerini verir. 

Kadınlarda yumurta salımının ilk gününde cinsel ilişkiye girilmese dahi Servikal mukusun değişim gününde cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansını artırır. Bundaki en büyük etken ise mukus sayesinde yaşayan spermin yumurtaya kolay ulaşmasıdır. 

Yumurtlama Dönemindeki Testler

Kadınların yumurtlama dönemini tespit edebilmesi için hamilelik testleri gibi yumurtlama testleri vardır. Bu test ile yumurtlama döneminde artış gösteren luteinize edici hormonların seviyesi ölçülerek 12 ile 48 saat aralığında yumurtlama döneminin başlayacağı tespit edilir. 

Bazal Vücut Derecesi Ölçülür

Bazal vücut derecesi sabah ve akşam ölçüldüğünde ufak değişimler varsa yumurtlamaya işarettir. 

Fiziksel Belirtiler

Yumurtlama dönemine girildiğine dair fiziksel belirtiler farklılıklar gösterebilir. Bu belirtiler, bazı kadınlarda kendisini rahat şekilde belli ederken bazı kadınlarda da neredeyse imkansızdır. Karın bölgesine kramp girmesi, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve az miktardaki kanamalar yumurtlamaya işarettir. 

Kadınlarda hamile kalma şansı 20 ile 30 yaş aralığında daha yüksektir. Çocuk sahibi olmada başarısız olan çiftler, hekime başvurarak hamile kalmayı kolaylaştıran yöntemler veya alternatif yolları öğrenmelidir. 

 

fertil dönem yumurtlama hamilelik sperm cinsel ilişki