Gürültülü Ortamlardan ve Cep Telefonundan Uzak Durun

TAKİP ET

Ortamın yüksek sesli olması ve cep telefonuyla uzun süre konuşulması işitme kaybına yol açabiliyor.

Ortamın yüksek sesli olması ve cep telefonuyla uzun süre konuşulması işitme kaybına yol açabiliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Figen Başar, gürültülü ortamlarda sürekli bulunmanın ve cep telefonuyla uzun süren görüşmeler yapmanın işitme kaybına yol açabileceğini belirterek vatandaşları uyardı.

‘3 Mart Dünya İşitme ve Kulak Günü’ etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde Bulvar AVM Meydanında sağlık standı kurularak self servis işitme cihazlarıyla vatandaşların işitme oranlarının ölçümü yapıldı. Ücretsz olarak gerçekleştirilen ölçümlerde vatandaşlar test sonuçlarını almakla birlikte uzmanlar tarafından da bilgilendirildi.   

Sosyal sorumluluk projesi hakkında bir açıklama yapan Prof. Dr. Figen Başar, “Vatandaşlarımızın dikkatini işitme sağlığına yönelterek sosyal sorumluluk ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Günlük yaşantımız içerisinde işitme çok önemlidir. İşitme ile ilgili bir sağlık problemi ile karşılaşıldığında derhal bir hekim kontrolünden geçmek gerekir. Bulvar AVM alanına getirdiğimiz self servis işitme cihazlarıyla herkes, kendi test ölçümlerini gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda işitme sağlıkları ile ilgili gerekli bilgileri alabiliyorlar. Ayrıca işitme kaybı olan vatandaşlarımızı müracaat etmeleri gereken yerler hakkında bilgilendiriyoruz.” dedi.

İşitme kaybında erken teşhisin önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Figen Başar, “İşitme kaybına erken teşhis konulduğu zaman işitme yolları daha hızı kurtarılabildiğinden dolayı kişilerde anlama bozukluğu olmuyor. İnsanlarda yaşanan işitme kaybının ardından anlama bozukluğu meydana geliyor. Çünkü işitme olayı santral bölgelerde gerçekleşiyor. Bu nedenle aradaki bağlantının kesilmemesi ve kolay bir tedavi süreci için erken teşhisin önemi çok büyük.” şeklinde konuştu.

İnsanlarda neden işitme kaybı meydana geldiğine de değinen Prof. Dr. Figen Başar, “Ülkemizde son teknoloji işitme taramalarıyla işitme testleri gerçekleştiriliyor. Bu hususta vatandaşlarımıza gerekli bilgileri veriyoruz. Yeni doğan bebeklerde beyindeki olgunlaşmanın kısa sürede sağlanması gerektiğinden işitme kaybının olup olmadığının teşhisi önemli. Vatandaşlar, bebeklerinde işitme ile ilgili herhangi bir eksiklik fark ederlerse derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler. İşitme kaybına yol açan başlıca faktörler ise gürültülü ortamlar, cep telefonuyla sürekli görüşmek, kulaklıktan yüksek sesle bir şeyler dinlemek, sistemik ve böbrek hastalıkları, diyabet, tansiyon gibi sağlık sorunları, bir takım ilaçlar ile yaşlılıktır.” ifadelerine yer verdi.

işitme kaybı 3 Mart Dünya İşitme ve Kulak Günü Bulvar AVM son dakika haber cep telefonu