Gripten Korunma Yolları

TAKİP ET

Havaların soğumasıyla grip tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemektir. Özellikle 65 yaş üstü ve üzerindeki kişiler, kalp damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları ve kronik böbrek yetmezliği olanlar gripten mutlaka korunmalı ve SGK'nın bu hastalara ücretsiz olarak verdiği grip aşısını yaptırmalıdırlar. Doktora başvurarak aşılarınızı yaptırabilirsiniz.

Hızla başlayan ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı ve halsizlik durumlarını yaşamak istemiyorsanız işte dikkat etmeniz gerekenler…

Eller sık sık yıkanmalı

Gribe neden olan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşan bir virüstür. Başlıca bulaşma yolları, hapşırık ve öksürük ile etrafa dağılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması ve hasta kişiler ile direkt olarak temas edilmesidir. Bu sebepten dolayı eller sık sık sabunla yıkanmalı özellikle toplu ulaşım sonrasında özen gösterilmelidir.

C vitamini

Grip denildiğinde hemen herkesin ilk aklına C vitamini içeren besinleri tüketmek gelir. Grip ile mücadelede olmazsa olmazlardan olan C vitamini turunçgillerin dışında en çok domates, biber ve brokolide bulunur. Bu besinleri düzenli tüketerek gripten korunmanız mümkün.

Sarımsak

Mucizevî besin sarımsağın birçok hastalığa olduğu gibi gribe de faydası vardır. Eğer sık sık grip oluyorsanız, düzenli şekilde sarımsak yemek, grip belirtilerini hafifletir ve hastalığı engellemeye yardımcı olur. Anti bakteriyel özelliği ile bilinen sarımsağı özellikle çiğ tüketmek maksimum düzeyde faydalanmanızı sağlayacaktır. Eğer tadını sevmiyorsanız, birkaç dövülmüş sarımsağı hap gibi yutabilirsiniz veya bir sarımsağı ezip üzerine limon suyu sıktıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ilavesiyle macun kıvamına getirip gribe karşı mücadele edebilirsiniz.

Zencefil çayı

Zencefil çayı grip ile mücadelede önemli yere sahiptir. Bal ile karıştırdığınız zencefil çayını soğuk kış gecelerinde yudumlayın ve zencefilin içinizi ısıttığını görün bunun nedeni zencefilin el ve ayaklardaki kan damarlarını açmadır. Zencefildeki bileşenler özellikle grip gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan virüslerin çoğunu ortadan kaldırır.

Tavuk suyu çorba

Hastalandığımızda annelerimizin klasik tarifi tavuk suyu çorba, doğal antibiyotik görevi gören bir besindir. Tavuk suyu çorbası, salgı üretimini arttırarak hapşırmayı ve vücudunuzdaki mikropları dışarıya atmayı sağlar. Vücudunuzda grip belirtileri başladığı zaman tavuk suyu çorbası tüketmeye çalışın.

Omega-3 

Bağışıklık sisteminiz için yeterli miktarda Omega-3 tüketmeye özen gösterin. Haftada 2-3 kez balık yemek ve her gün 1 veya 2 tane ceviz tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirip size gribe karşı koruyacaktır. 

Su 

Havaların soğumasıyla su tüketimi azalır. Grip virüsleri nem olmayan kuru ortamlarda hızlıca ürer. Bu sebeple bol sıvı tüketerek vücudunuzun nem ihtiyacını karşılamalısınız. Çay, kahve gibi içecekler suyun yerini tutmazlar hatta vücudun ihtiyaç duyduğu su gereksiniminin artmasına bile neden olurlar. Su içmek için susamayı beklemeyip her gün 10-12 bardak su içmeye özen gösterin. Sadece yaz aylarında değil kış mevsiminde de su içmeyi ihmal etmeyin.

gripten korunma yolları bitkisel gripten korunmak için bitkisel çözüm gripten korunma ilaçları gripten korunma yolları nelerdir gripten korunmanın yolları maddeler halinde gripten korunmak için ilaç gripten kurtulma yol