Gözlerdeki Kızarıklığı Hafife Almayın

TAKİP ET

Kızarık gözün en fazla rastlanan nedenlerinden olan göz iltihabı, göz yüzeyi enfeksiyonu ile ortaya çıkıyor.

Kızarık gözün en fazla rastlanan nedenlerinden olan göz iltihabı, göz yüzeyi enfeksiyonu ile ortaya çıkıyor. 

Gözün ön yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten, dışarıdan bakıldığında şeffaf görünen zarın yapısında bulunan dokunun iltihaplanması sonucunda gelişen göz iltihabı ile gözde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi rahatsızlıklar geliştiği gibi hafife alındığı takdirde uzun dönemde kalıcı görme bozukluklarına neden olabiliyor. 

Göz iltihaplanması hastalar tarafından hafife alındığı için eczaneye gidilerek reçetesiz alınan ilaç veya damlaların kullanımı tercih ediliyor. Bu hususun ciddi bir hata olduğunu belirten Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, "Yanlış kullanılacak ilaç ya da damlalar, gözde geri dönüşü olmayan göz tansiyonu, katarakt, ilaçlara direnç gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilir. 

Göz İltihabının Bulaşma Riski Uzun Sürelidir

Göz iltihabının çocuklarda meydana gelme nedeni bakteriyel iken yetişkinlerde daha çok viral konjonktivit nedenlerden dolayı görülür. Konjonktivit enfeksiyonlar, virüslere bağlı nedenlerle gelişmişse bunun ana nedeni adeno virüslerdir. Adeno virüsler, çevresel etkenlere dirençli olduğundan dolayı oda ısısında haftalarca bulaşma riski taşır. 

Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, şu bilgileri paylaştı;

"Adeno virüsler, en fazla el, göz teması ve solunum damlacıkları ile bulaşır. Adeno virüslerin vücuda girme yolu ise burun, boğaz ve gözdür. Adeno virüslerin bulaşma evresi ise ateş ve farenjit gibi belirtiler görülmeden önce 2 ile 12 gün arasında süren kuluçka döneminden başlayarak sonrasında 2-3 haftaya kadar sürebiliyor. Ailenin diğer bireylerine bulaşma riski ise %10-50 arasındadır. Bu yüzdende hastanın çevresinde bulunanların hijyen kurallarına riayet etmesi önem arz eder. 

Tek Taraflı Başlasa da Diğer Gözede Bulaşıyor

Adeno virüslerin, kendi içerisindeki alt tipleri farklıdır. Hastalığın ciddiyeti de enfeksiyona neden olan tipe göre değişir. Konjonktivit, farenjit, ateş ve kulak önünde şişlik ile tek taraflı ortaya çıksa da 1-3 gün içerisinde diğer gözede sıçrıyor. 

Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, hastalığın ilk iki haftalık evresi hakkında şu bilgileri verdi;

"Şiddetli yabancı cisim hissinden şikayet eden hastalar, ağrının gözün iç kenarından başladığını ve dış tarafa ilerlediğini belirtiyorlar. Bu tür şikayetlerle başlayan hastalık evresi gözlerde sulanma, kaşınma, göz kapaklarında belirgin şişlik, bulanık görme, ağrı ve ışık hassasiyeti ile devam ediyor. Bu bulguların 2 ile 7 gün arasında diğer gözde de kendisini gösterme ihtimali var. Sık olmasa da göz içerisinde zar oluşumu da olabiliyor. Hastanın şikayetleri, ilaç tedavisine rağmen 10-15 gün süreyle şiddetli şekilde devam edebilir."

Tedavide En Etkili Unsur Hijyen

Adeno virüslere bağlı gelişen konjonktivitin, kesin bir tedavi yönteminin olmadığının ve hastalığın belli bir seyir izledikten sonra üç hafta içerisinde geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, "Elleri sık yıkamak, tek kullanımlık ve suni gözyaşları, gözdeki kızarıklık ve sulanma iyileşene kadar ev ortamının dezenfekte edilmesi faydalı oluyor. Suni gözyaşları ile soğuk uygulamalar şikayetleri azaltıyor. Göz doktoru tarafından verilen ilaçlarda aksatılmamalıdır. 

Hastalığa yönelik geliştirilmiş aşı ya da etkili bir tedavi yöntemi olmadığı için korunma yöntemleri önemlidir. Hastalar, çevreleriyle mesafelerini koruyarak tokalaşma, selamlaşma ya da öpme gibi jestlerden uzak durmalı, damlalarını kullanmadan önce ve sonra ellerini yıkamalı ve tek kullanımlık kağıt peçeteler kullanmalıdır." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

göz iltihabı adeno virüsler göz kızarıklığı hijyen