Göz Hastalıkları Okul Başarısını Düşürüyor

TAKİP ET

Çocuklarımızın okul başarısında ders çalışmalarının etkisi çok büyük olsa da görme bozuklukları derslerdeki performansını düşürebilir.

Çocuklarımızın okul başarısında ders çalışmalarının etkisi çok büyük olsa da görme bozuklukları derslerdeki performansını düşürebilir. Bilgisayar, tablet, cep telefonu derken çocuklarımızın yaşadığı göz rahatsızlıklarıının okul başarılarına etkisine son zamanlarda çok sık rastlanmaktadır.

Çocukların yaşayabileceği göz rahatsızlıklarının erken tanı ve tedavisinde en büyük sorumluluğun velilerde olduğuna değinen İstanbul Göz Hastalıkları Hastanesinden Uzm. Opr. Dr. Osman Şenbilgin, “Çocuklardaki göz rahatsızlıklarının en önemli belirtileri arasında gözlerde kızarıklık, apse, yanma, şişlik, sulanma ve çapaklanma yer almaktadır. Çocukların göz bölgesinde kaşıntı, bulanık görme ve denge kaybıda göz rahatsızlıklarının belirtileridir. Çocuklar, gözlerinde yaşadıkları rahatsızlıkları normal sanabilir. Örneğin herkesin bulanık gördüğünü, kaşıntının ve yaşarmanın doğal olduğunu düşünebilir. Gözlerinden birinin daha az gördüğünü anlamayabilir. Bu nedenle gözlerinin biri kapalı şekilde uzaktaki bir yazıyı aynı netlikte okuyup okuyamadığı kontrol edilmelidir. Çocuklardaki göz rahatsızlıklarının erken tanısında ebeveyn ve öğretmenlerin gözlemleri çok önemlidir.” dedi.

Çocuklarda göz sağlığının korunmasında dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle;

Okul, kalabalık bir ortam olduğundan bulaşıcı hastalıkların yayılma riski çok fazladır. Bu nedenle çocuklarımıza genel temizlik kurallarını öğretmeliyiz.

Çocuklarımız el yıkama alışkanlığını mutlaka edinmelidir. Diş fırçası, havlu ve yastık kılıfı gibi eşyaları kesinlikle ortaklaşa kullanmamalıdır.

Çocuklarımız, elleriyle gözlerini ovuşturmamaları, ellerini yüzlerine ve gözlerine götürmemeleri hususunda bilinçlendirilmeldir.

Gözlerini ovuşturuyorsa altında yatan neden mutlaka araştırılmalıdır. Çocuklarımız, göz hastalıklarıyla alakalı mikrobu diğer hastalıklarda olduğu gibi kalabalık ortamda kapabilirler. Bu yüzden çocukların göz muayenesi düzenli olarak yaptırılmalıdır.  

göz hastalıkları okul başarısı çocuk göz sağlığı görme bozukluğu