Giresunlu Çiftçiler, Keneye Karşı Uyarıldı

TAKİP ET

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, Çiftçilere, kendilerini kentlerden korumaları için havanın serin olmasından dolayı kenelerin daha az hareketli ya da hareketsiz olduğu sabah ve akşam saatlerinde çalışmalarını tavsiye etti.

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, Çiftçilere, kendilerini kentlerden korumaları için havanın serin olmasından dolayı kenelerin daha az hareketli ya da hareketsiz olduğu sabah ve akşam saatlerinde çalışmalarını tavsiye etti.

Yazılı açıklama yapan Angın, "Hyalomma soyu keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısıdırlar.  Bu kenelere karşı il genelinde aşılama çalışmaları yapıldı." dedi.

Angın, "İlimizde Nisan ayından itibaren yürütülen çalışmalarda 26 bin 600 büyükbaş hayvan, 4 bin 700 küçükbaş hayvan kene parazitine karşı ilaçlandı. Riskli olarak görülen bölgelerde ise Eylül ayının sonuna kadar kene ile mücadele edilecektir." ifadelerine yer verdi.

Kenenin, yaz mevsimlerinde insanlara daha kolay tutunduğuna vurgu yapan Angın, vatandaşlara şu uyarıları yaptı;
"Keneye karşı en etkin korunma yöntemi, kişisel korunma tedbirleridir. Vatandaşlar, kırsal ve ormanlık alanlardan dönerken vücutlarında kene kontrolü yaparak kene tespit ettikleri takdirde çıplak elle dokunmadan ve keneyi parçalayıp ezmeden çıkartarak sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Ayrıca çiftçilerimiz, havanın daha serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde çalışırlarsa tedbirli davranmış olurlar."  

kene Hyalomma çiftçi Giresun