Futbolda Olamadık Ama Antibiyotik Tüketiminde Dünya Birincisi Olduk!

TAKİP ET

Ülkemiz antibiyotik tüketiminde dünyada ilk sırada yer aldı.

Ülkemiz antibiyotik tüketiminde dünyada ilk sırada yer aldı.  

Ajans Prens, antibiyotik kullanımı ve bu kullanıma bağlı olarak gelişen dirençle ilgili medya araştırması yaptı. 

Klimik verilerdeki bilgiler ise her 10 reçeteden 3'ünde antibiyotik tipi ilaçlar yazıldığını gösteriyor. Bu da ülkemizde yoğun antibiyotik kullanımına bağlı direnç oranlarını yükseltirken antibiyotik kullanılması lüzumlu hastalıklarda dahi tablet halinde bir antibiyotik yazılamıyor. 

Dünyada bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisi için üretilen antibiyotikler, günümüzde küresel tehdit oluşturmaya başladı. 

İnsanların, en ufak rahatsızlıklarda bile antibiyotik kullanımına yönelmesi antibiyotik direncini artırıyor. Bir bakteri antibiyotiğe karşı dirençli hale geldiği zaman antibiyotik, bakterilerin yol açtığı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılamıyor. Antibiyotik direnci yüzünden yıllık ortalama 700 bin kişi yaşamını kaybediyor. Ülkemiz ise antibiyotik kullanımında dünyanın diğer ülkelerine fark atmış durumda. Dünyada 2050 yılına kadar kanserden 8 milyon kişinin yaşamını kaybetmesi beklenirken antibiyotik direncinden dolayı 10 milyon kişinin yaşamını kaybetmesi bekleniyor. Başka bir deyişle antibiyotik direncinden yaşamını kaybedenlerin sayısı kanserden yaşamını kaybedenlerin sayısından fazla olacak. 

 

antibiyotik antibiyotik direnci Ajans Prens kanser