Fransa'da Emekliler Ayaklandı

TAKİP ET

Fransa'da yaşayan binlerce emekli, 9 sendika ile 6 derneğin çağrısına uyarak ayaklandı.

Fransa’da yaşayan binlerce emekli, 9 sendika ile 6 derneğin çağrısına uyarak ayaklandı. Fransa genelinde protesto yürüyüşleri düzenleyen emekliler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron döneminde uygulamaya giren maaşlardaki yüzde 1.7 oranındaki mecburi kesintiye karşı çıktıkları gibi emekli maaşlarına zam istediler.

Ulusal Eylem Günü’nde sokaklara dökülen emeklilerin toplanma merkezi başkent Paris'te bulunan Opera Meydanı oldu. Eyleme katılanların sayısı organizatörler tarafından 15 bin olarak açıklandı. Opera Meydanı’nda başlayan yürüyüşün son durağı ise Republique Meydanı oldu.

Cumhurbaşkanı Macron’un seçim vaatlerinden biri de çalışanların sigorta ödemelerinin hafifletilmesi maksadıyla yapılacak olan genel katkı ödeneği kesintileriydi. 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu kesintiler emekliler tarafından ülke genelinde protesto edildi. Ekonomik durumun giderek kötüleştiğine ve hayat pahalılığından en fazla emeklilerin etkilendiğine değinilen konuşma esnasında sloganlar atıldı. Emeklilere çevrede bulunanlar da destek verdi.

Protesto gösteri ve yürüyüşleri Paris ile birlikte Lyon, Bordeaux, Marsilya, Strazburg, Lille ve daha birçok kentte de düzenlendi.

Fransa Macron emekliler emekli maaşı Paris Opera Meydanı