Fiyatının Yüzde 50 Düşmesi Yüzleri Güldürdü

TAKİP ET

2017 yılında rekoltesi düşük olunca art arda gelen zamlarla fiyatı 180 TL'ye kadar çıkan...

2017 yılında rekoltesi düşük olunca art arda gelen zamlarla fiyatı 180 TL’ye kadar çıkan Antep fıstığı, önemli gündem maddeleri arasında yer almıştı. Bu sene rekoltesi yüksek olan Antep fıstığında yeni hasatla birlikte fiyatlarda da kayda değer düşüş yaşandı. Baklavanın ana hammaddelerinden olan boz iç Antep fıstığının kilogram fiyatı 180 TL’den 90 TL’ye kadar geriledi. Gaziantep Fıstık Sanyicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar ise fıstık fiyatlarında yaşanan önemli düşüşün baklava fiyatlarına yansımasını beklediklerini söyledi.

Yoğun olarak yetiştirildiği Gaziantep ve Şanlıurfa’da ‘Yeşil Altın’ gözüyle bakılan Antep fıstığı, baklava, yemek, tatlı ve çerez gibi birçok alanda kullanılsa da geçen sene rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatının anormal artması hem üreticinin hem de vatandaşın tepkisini çekmişti.  

Baklava Fiyatları Düşer

Baklavanın hammaddelerinden olan boz içi Antep fıstığı hasadına geçen hafta itibariyle başlandığına değinen Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, “Sofralık ve çerezlik fıstık ise Kurban Bayramının ardından hasat edilmeye başlanacak. Geçen sene son 10 yılın en düşük rekoltesi elde edilse de bu yıl mahsul iyi. 2017 yılında Antep fıstığı fiyatları 180 TL’ye kadar yükseldiğinden dolayı özellikle tatlı sektörü tarafından Antep fıstığı günah keçisi ilan edildi. Antep fıstığı fiyatlarında meydana gelen yükselmeyi bahane ederek tatlı fiyatlarına 2017 yılında zam yaptılar. Bu sene Antep fıstığının fiyatı ortalama %50 düştü. Bunun baklava fiyatlarına yansımasını bekliyoruz.” dedi.  

Rekolte Yüzleri Güldürdü

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan’da, “Antep fıstığında geçen yıl elde edilen 78 bin tonluk rekolte, en düşük rekolte oldu. Antep fıstığının genetik yapısından dolayı 2018 yılı Antep fıstığı için “var yılı” olacak. Bu sene yağışların bol olması rekolteyi daha da yükseltecek. Rekolte hususunda net rakam saha çalışmalarından sonra belli olacak. Bu sene rekoltenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.  

           

Antep fıstığı rekolte baklava yeşil altın