FDA: Test Yapılan 5 Ticari Sütten Birinde Kuş Gribi İzine Rastlandı

TAKİP ET

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede "test yapılan 5 ticari sütten birinde kuş gribi izine rastlandığı" yönünde açıklama yaptı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ulusal çapta ticari süt numunelerinde yaptığı test çalışmalarının  sonuçlarıyla alakalı bilgi paylaşımında bulundu. 

FDA'nın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, test çalışmalarının devam ettiği ve ilk test sonuçlarına göre, analiz işlemi gerçekleştirilen her 5 ticari sütten birinde kuş gribi (H5N1) izine rastlandığı ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, ilk sonuçlara rağmen ticari sütlerin sağlık açısından tehlike arz ettiğine ya da canlı virüs içerdiğine dair herhangi bir kanıt elde edilmediği, ancak ilave test çalışmasına ihtiyaç olduğu da belirtildi.

Hafta başında da bir açıklama yapan FDA, sütün belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılmasının zararlı bakteri ve virüsleri öldürdüğünden dolayı insan tüketimi açıdından güvenilir olduğunu ifade etmişti. 

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ise yaptığı açıklamada, pastörizasyon işlemi görmüş ve hasta ineklerden elde edilen sütün imha edilmesinden dolayı ticari süt tedarikinin güvenilir olduğunu öne sürdü.

USDA'nın açıklamasında, ABD'de 8 eyalette bulunan 33 nahırda (sığır sürüsü) kuş gribi vakaları görüldüğü ve sadece Texas eyaletinde bir kişide kuş gribi vakası görüldüğü de ifade edildi. 

ABD FDA Ticari Süt