Facebook'a soruşturma!

TAKİP ET

İngiliz haber ajansı BBC; Alman resmi makamlarının  Facebook hakkında; pazardaki hakim gücünü kötüye kullandığı iddiasıyla soruşturma başlattığı haberini verdi. 

Gizlilik ile ilgili şartlar kanunu ihlal ediyor

BBC/ Almanya Federal Kartel Ofisi, sosyal medya ağı Facebook'un  mahremiyetle ilgili şartlarının  veri koruma kanunlarını ihlal ettiğinden şüpheleniyor. Ofis, Facebook'un pazardaki hakimiyetinin sözkonusu şartları kötüye kullanmasına da yol açıp açmadığına bakacak.   Bu yöndeki bir resmi soruştuma ise Facebook'un karşılaştıkları içinde ilk olma özelliği taşıyor. Facebook, tamamıyla kanunlara uyduklarından emin olduklarını dile getirdi.

Soruşturma ABD, Almanya ve İrlanda üzerine yoğunlaşıyor Kartel Ofisi Başkanı Andreas Mundt; pazara hakim şirketlerin özel soruşturmalara tabi olduklarını dile getirdi. "Bu soruşturmalar, ilgili oldukları pazara ilişkin olarak yeterli hizmet şartlarının kullanımına da içeriyor.Reklamla finanse edilen internet hizmetleri için ( Facebook gibi ) , kullanıcı verileri çok çok önemli ... Bu nedenle de kullanıcıların ne tarzda verilerinin ne derecede toplandığıyla ilgili yeteri kadar bilgilendirilip bilgilendirilmedikleri, pazardaki hakimiyetin kötüye kullanılması açısından bakıldığında irdelenmesi gerekiyor." diyen Mundt'un soruşturmasının Facebook'un ABD, Almanya ve İrlanda iştirakleri üzerine yoğunlaşacağı bildirildi.  Kartel ofisi, Facebook'un kişisel verilerin oldukça fazla olduğu ve buna bağlı reklam gelirlerinin yüksekliği baz alındığında  sosyal medya piyasasında hakim konumda olduğunu söyledi. Ayrıca kullanıcılar da sosyal ağı kullanabilmek adına bu tarz kişisel veri toplanmasına razı oluyorlar.  Kartel Ofisi, kullanıcıların kabul ettiği sözleşme şartlarının ise, onlar tarafından anlaşılması güç bulunduğunu belirtti. Bu usulün de kabul edilebilir olduğuna dair, özellikle yürürlükteki  ulusal veri koruma kanununa göre hatırı sayılır kuşku var. Eğer, pazar hakimiyetiyle ihlal etme arasında bir bağlantı varsa;rekabet kanununa göre bu kötüye eğilimli bir uygulamayı oluşturur.     Facebook kanunlara uyduğundan emin Facebook temsilcilerinden biri ise; kanunlara uydukları konusunda kendilerinden emin olduklarını ve yürütülen soruşturmada Kartel Ofisi ile birlikte çalışacaklarını belirtti. Alman yetkililer AB üyesi diğer ülkelerin rekabet konusundaki yetkili makamlarıyla ve AB ile  veri ve tüketiciyi koruma yetkilileri ile yakın temas halinde çalışıyorlar. AB Komisyonu sözcüsü Ricardo Cardoso, Alman Kartel Ofisi'nin pazardaki hakim firma tarafından  sadece veri koruma konusundaki tüzükleri ihlal etmenin rekabeti ihlal anlamına gelmediği konusundaki görüşünü paylaştıklarını belirtti. Bununla beraber, veri koruma mevzuatını ihlal eden bir davranışın, AB'nin  Rekabet hakkındaki mevzuatını olası bir ihlal konusu araştırmasıyla da ilgisinin olabileceği ihtimalini de dışlamadıklarını sözlerine ekledi.