Facebook, Beyin Hacmini Azaltıyor

TAKİP ET

Facebook bağımlılığı hususunda vatandaşları sıkça uyaran uzmanlar, sosyal medya ve facebook bağımlılığının beynin amigdala bölgesinde yer alan gri materyalinde hacim azalmasına neden olduğunu yaptığı araştırmalarla ortaya koydu. Bu sonuçta gösteriyor ki madde bağımlılığı nasıl beyni küçültüyorsa sosyal medya ve facebook bağımlılığı da aynı şekilde beyni küçültüyor.

Facebook bağımlılığı hususunda vatandaşları sıkça uyaran uzmanlar, sosyal medya ve facebook bağımlılığının beynin amigdala bölgesinde yer alan gri materyalinde hacim azalmasına neden olduğunu yaptığı araştırmalarla ortaya koydu. Bu sonuçta gösteriyor ki madde bağımlılığı nasıl beyni küçültüyorsa sosyal medya ve facebook bağımlılığı da aynı şekilde beyni küçültüyor.  

Günümüzde yüz yüze iletişimin yerini alan akıllı telefonlar ve sosyal medya, yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Öyle ki dostsuz yapabiliyoruz ama facebook ya da sosyal medya olamadan yapamıyoruz.  

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yard. Doç. Dr. Alptekin Çetin, "Bilimsel Çalışmalardan elde edilen bulgular, Facebook ve sosyal medyanın yoğun kullanımının beynin amigdala bölgesinde bulunan gri materyalde madde bağımlısı hastalarda olduğu gibi hacim azalmasına yol açtığı tespit edilmiştir. Bu sonuçta facebook ve sosyal medya hesaplarının beyni etkilediğini ortaya koyuyor." dedi.

Dünyada üç kişiden ikisinin sosyal ağları ziyaret ettiğini belirten Yard. Doç. Dr. Çetin, "Facebook üzerinde günlük 8 milyar dakika harcayan insanlar, 285 milyon adet paylaşım yapmaktadır. Facebook, 350 milyon aktif kullanıcısı ile bir ülke konumunda olsaydı Çin ve Hindistan'ın ardından dünyanın 3. büyük ülkesi olurdu. 41 milyonun üzerindeki kullanıcısıyla Türkiye, facebook kullanımında dünyanın aktif üçüncü ülkesidir. Avrupa'da ise internette en fazla zaman geçiren ülke Türkiye'dir." şeklinde konuştu.

Psikiyatrinin tanı grupları arasında "Facebook Bağımlılığı" yer almasa da bir çok bilim adamı ve ruh sağlığı profesyoneli tarafından "İnternet Bağımlılığı" ele alındığını belirten Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, "Son 10 yılın en fazla sosyal paylaşım yapılan sosyal medya hesabı olan facebook, insanların gündelik yaşantılarını, beğenilerini, günlük yaşam içerisindeki ruhsal durum ve davranışlarını önemli ölçüde etkilemeye başlamıştır. 'Beğenmek' 'Beğenilmek' 'Paylaşmak' 'Takip etmek' gibi kavramların gündelik yaşantımıza yerleşmesine neden olan facebook bağımlılığının potansiyeli tüm dünya bilim çevreleri tarafından tartışılmakla birlikte bu hususta çalışmalarda yürütülmektedir.   

DÜŞÜNCE VE HAZ ODAKLI YAŞAYANLAR RİSK ALTINDA

Dürtüsel ve haz odaklı yaşam alanında problemi olan insanların, 'Facebook Bağımlılığı' hususunda risk altında olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Alptekin Çetin, "Bilimsel çalışmalar, facebook kullanımının yoğun olması durumunda beynin amigdala bölgesinde yer alan gri materyalde madde bağımlılığında olduğu gibi hacim azalması olduğunu ortaya koymuştur." dedi. 
Beynin amigdala bölgesindeki bu etkilenmeler ise unutkanlık, hafıza sorunları ve muhakeme yetilerinde kayıp gibi gündelik hayatı olumsuz etkileyen sonuçlara yol açabilir. 

SOSYAL YAŞANTISI SORUNLU OLANLAR RİSK ALTINDA 

Günlük yaşantısı içerisinde sosyal ilişki kurmada sorun yaşayanlar, toplumsal yaşantıya uyum sorunu yaşayanlar, ailesi ve arkadaşlarıyla iletişim problemi olanlar, özellikle beğenilme kaygısı içerisinde olan genç bireyler ile içine kapanık olanların facebook bağımlılığı açısından risk altında olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Alptekin Çetin, "İnsanların, bilgisayar ya da akıllı telefon vasıtasıyla gündelik yaşantısının önemli kısmını sosyal medya hesaplarında geçirerek gündelik aktivitelerine vakit ayırmayanlar, Facebook hesabına giremediği zaman kaygı hissi yaşayanlar, bağımlılık bakımından risk altındadırlar." şeklinde konuştu.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI, DAVRANIŞSAL BAĞIMLILIKTIR

İnternet Bağımlılığının, davranışsal bir bağımlılık olarak değerlendirildiğini belirten Yard. Doç. Dr. Çetin, "İnternet bağımlılığının tedavi edilebilmesi için kişinin yaşadığı sorunun farkına varması gerekir. Kişiye verilen bilgiler ile kişinin yaşadığı sorunun farkına varması sağlandıktan sonra internet kullanımının kısıtlanarak diğer gündelik aktivitelere daha fazla zaman ayırması sağlanmalıdır. Akıllı telefon kullanımı azaltılarak kişinin, insan ilişkileri ve sosyalleşme hakkında eğitilmesi de şarttır. Ayrıca ek psikiyatri tanıları değerlendirilerek gerekli terapi ve ilaç tedavilerine başlanması gerekir." dedi.

FACEBOOK BAĞIMLILIK ÖLÇEĞİ ÜLKEMİZE UYARLANACAK

Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi, yüksek lisans tezi kapsamında Bergen Facebook Bağımlılık ölçeğinin Türkçe geçerlik güvenirlik çalışmalarına başlandığını belirten Yard. Doç. Dr. Çetin, "Bergen Facebook Bağımlılık Ölçeği, facebook bağımlılık tanısını koymada oldukça önemlidir. Bu nedenle de bu ölçeğin Türkçe'ye kazandırılması için çalışmalar başlatılmış ve 300 üniversite öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Bu çalışmalar yapılırken kişilerin bağımlılık durumları üzerinde değil, adı geçen ölçeğin Türkçe çevirisinin yapılması hedeflenmiştir. İleriki yıllarda yapılacak facebook bağımlılığı çalışmalarında gerekli olan Türkçe materyal oluşturulmuştur." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

Facebook NPİstanbul Beyin Hastanesi sosyal medya bağımlılık sosyal yaşantı