Eyvah Bebeğim Doğdu!

TAKİP ET

9 ay 10 günlük uzun sürecin sonuna geldiniz bebeğiniz doğdu, hastaneden eve geldiniz işte serüven şimdi başlıyor...

Bebeğinizin ağlaması size ihtiyacı olduğunu anlatmasının tek yoludur. Zamanla her ağlamanın sebebini bilip acıkma, gaz ağrısı, kaka yapma, sıcak veya soğuk diye ne demek istediğini anlayacaksınız. Zamanla aranızda sizden başka kimsenin anlayamadığı bir dil oluşacak.

Yeni doğan bebeğiniz her ağladığında onu kucağınıza alın. Her ağladığında yanında olmak, ihtiyacına cevap vermek kendini değerli hissettirip güven duygusunu arttırır.

Sık sık emzirin. Emzirmek aranızdaki duygusal gücü arttırarak ömür boyu sürecek olan bağınızın yapıtaşlarını da oluşturur.

İlk günler bebeğinizin gece ve gündüz ayrımı yoktur. 2 saate bir beslemek için uyandırın, uyanmazsa bezini açın, kıyafetlerini çıkarın, kan şekerinin düşmemesi için beslenme süresinin 3 saatten fazla olmamasına dikkat edin. 

Bebeğinizi yüzüstü yatırmayın. İlk zamanlar yüzükoyun yatmak çok tehlikeli bir davranış olacaktır. Sık sık yatış pozisyonunu değiştirin. 

Kalça çıkıklığına sebep vermemek için sıkı kundak yapmayın, vücudunu saran dar giysiler giydirmeyin. Banyo sonrası bebeği ayaklarından tutup sallamayın.

Bebekler doğduklarında göğüslerinde sertlik olur, kesinlikle sıkmayın ve ovalamayın. Zamanla sertlik geçecektir.

Bebeğinizi düzenli olarak sağlık kontrolüne götürün ve aşı zamanlarını iyi takip edin. İlk kontrolü 3 ila 5 gün içerisinde yaptırılmalıdır. Bağlı olduğunuz sağlık ocağında ücretsiz olarak tüm aşı ve sağlık kontrolünü yaptırabilirsiniz.

 

bebek bakımı anne bebek ilişkisi yeni doğan bebek bakımı