Ev Kadınlarının Kabusu El Egzaması

TAKİP ET

Uzmanlar, el egzamasında en riskli grubun temizlik işçileri, ev kadınları, aşçı ve sağlık personelleri olduğunu söyledi.

Uzmanlar, el egzamasında en riskli grubun temizlik işçileri, ev kadınları, aşçı ve sağlık personelleri olduğunu söyledi. 

Aşırı su, sabun, deterjan ve hatta havada uçuşan partiküllerin dahi el egzamasına yol açabileceğini ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç, "Suyla aşırı temas edilmesi, havanın aşırı kuru olması, sabun, deterjan, çeşitli çözücü kimyasallar, temizleme ürünleri, lastik eldiven, hatta deriye uygulanan kişisel bakım ürünleri dahi deride tahriş oluşturabilir. Katı ve sıvı maddelerin yanı sıra, havada uçuşan partiküller dahi el egzamasının sebepleri arasındadır. El egzaması genellikle el sırtı ve parmak aralarında görülmekle birlikte el bileğini aşmaz. Deride kurulukla birlikte kızarıklık, kaşıntı ve gittikçe yayılan kabuklu döküntüler görülebilir. Ellerde çatlaklarla beraber ağrı da olabilir." şeklinde konuştu. 

Elleri ılık suyla ve paraben, alkol, parfüm içermeyen likit bir temizleyiciyle yıkayarak egzamadan korunabileceğini ifade eden Alyamaç, "Eller yıkandığında nazikçe kurulanarak derhal nemlendirici sürülmelidir. Kuru ev işleri yapılırken el egzamasından korunmak için kesinlikle pamuklu eldiven giyilmelidir. Hassas ciltlerde çamaşır katlanırken bile ciltte tahriş oluşabilir. Yemek yaparken, ıslak ev işleri ile uğraşırken penye eldiven giyildikten sonra üzerine pudrasız vinil eldiven giyilmesi egzamaya karşı koruyucudur. İş yaparken ve eller yıkanıp kurulanmadan önce yüzüğün çıkarılması gerekir. Dışarıya çıkıldığı zamanda kalın, dikişsiz deri ya da kumaş eldiven giyilmeli, yün eldiven ise kesinlikle tercih edilmemelidir. Çünkü yün giysilerin kaşıntı ve tahrişi artırıcı etkisi vardır. Endüstriyel el yıkama ürünleri ile susuz ve antibakteriyel temizleyicilerin tahriş riski yüksek olduğundan dolayı uzak durulmalı, eldeki küçük yaralar ise mutlaka bandajlanmalıdır. İş kıyafetleri, koruyucu örtüler, alet ve çalışma alanlarını temiz tutulmaya özen göstermelidir." ifadelerine yer verdi.  

Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç, son olarak da el egzamasının sedef hastalığı ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Enfeksiyon oluşması halinde ağızdan antibiyotik alınabilir. Kortizonlu merhemler ve bariyer oluşturan kremler de kullanılabilir. El egzamasının, mantar enfeksiyonu ve sedefle karıştırılma ihtimali yüksektir. Şüpheli durumlarda alerji testi ve gerekirse biyopsi alındıktan sonra kesin tanı konmalıdır. Dış faktörlere yönelik şüphe varsa alerjik yama testi yapılmalıdır." dedi. 

 

ek egzaması ev kadınları sedef el