Erken Adet Görme Nedenleri

TAKİP ET

Adet döngüsü kişiye göre değişir. Sağlıklı kadınlar genelde 2 ile 7 gün arasında adet görür. Ancak döngünüz genellikle 21 günden daha kısa sürüyorsa, yani erken adet görüyorsanız, bu durum altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir, mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Erken adet görme nedenleri şöyle sıralanabilir;

ERGENLİK

Ergenlik en sık karşılaşılan erken adet görme nedenidir. Ergenlik genellikle 8 ile 13 yaşları arasında başlar. Vücudunuzda üreme hormonları çalışmaya başlar. Üreme hormonları, genç kızlıktan kadınlığa geçilen ilk yıllarda biraz dengesiz salgılanabilir ve bu da, adet düzensizliğine ve erken adet görmeye sebep olabilir. Ergenlik aşağıdakilere de sebep olabilir.

Sivilce Meme büyümesi Koltukaltı ve kasık üzerinde kıllanma Huysuzluk

PERİMENOPOZ

Perimenopoz, menopoza geçiş dönemidir. Genellikle 40 yaşlarından sonra başlar. Perimenopoz döneminde, hormon seviyelerinde dalgalanma ve azalma oluşur. Bu sebepten adet düzensizliği ya da erken adet görme görülebilir. Perimenopoz, aşağıdakilere de sebep olabilir.

Adet gecikmesi Kilo almak veya vermek Sıcak basması Sinirlilik Sıcak basması Vajina kuruluğu

AĞIR EGZERSİZ

Ağır egzersiz, adet düzensizliğine veya adet kanamasının tamamen durmasına neden olabilir. Tükettiğinizden fazla kalori yakarsanız, vücut üreme hormonlarının salgılanması için yeterli enerjiyi bulamaz ve böylece hormon dalgalanması veya yetersizliği, erken adet görmeye ya da hiç görmemeye (amenore) neden olur. Yeterli enerji olmadan, vücudunuz normalde yumurtlamak için ihtiyaç duyduğu üreme hormonlarını üretemez.

Diğer nedenleri de şöyle sıralayabiliriz;

Stres

Kan sulandırıcı ilaçlar

Ertesi gün hapı

Polikistik over sendromu

Tiroid hastalığı

 

erken adet görme erken adet görme nedenleri adet düzensizliği son dakika