Erkeğe, Hamile Kadından Yapılan Kan Nakli Erkek İçin Ölüm Riski Taşıyor

TAKİP ET

Bilim adamları tarafından yapılan son araştırmalara göre hamile bir kadından erkeğe kan nakli yapıldığı zaman erkek için ölüm riski yükseliyor.

Bilim adamları tarafından yapılan son araştırmalara göre hamile bir kadından erkeğe kan nakli yapıldığı zaman erkek için ölüm riski yükseliyor. 

Bilim adamları tarafından bunun gerekçesi tam olarak açıklanamasa da hamile bir kadının kanında bebeği korumak için bulunan antikorların, erkeklerdeki ölümcül reaksiyonları tetiklediği düşünülüyor. Böyle bir kan nakli sonrasında rastlanan en fazla ölüm sebebi ise transfüzyon kaynaklı akut akciğer hasarı oldu. Bilim adamları, bu hususla ilgili daha fazla bulgu elde etmek için araştırmaların geniş kapsamlı sürdürülmesi gerektiğini düşünse de istatistiklere bakıldığı zaman bu husus ihmal edilmeyecek kadar yüksek düzeydedir. 

Hollanda'da 2005-2015 yılları arasında kan transfüzyonu rahatsızlığına yakalanan 31.118 hastanın, kimlerden kan aldığı yönünde yapılan araştırmalar neticesinde hamile kadınlardan kan alan 1000 erkekten 101'inin yaşamını yitirdiği tespit edilirken bu oran hamile olmayan bir kadından ya da erkekten, kan nakli yapılan erkeklerde 1000 kişide 80 kişiye düşüyor. Bu durumun asıl nedeninin ise hamilelik nedeniyle bayanların vücutlarındaki bağışıklık sisteminde geliştirilen farklı bir mekanizma olduğu tahmin ediliyor.  

Bu hususla ilgili yapılan farklı bir açıklama ise kadın ve erkek vücudundaki demir oranlarının farklı olduğu yönünde. Diğer bir açıklama ise cinsiyetler arasındaki kırmızı kan hücresinin fizyolojisindeki değişikliğe dikkat çekiyor. Dr. Middleburg, 50 yaşın altında kan nakli yapılan erkeklerde ölüm riskinin 1,5 kat daha fazla olduğunu belirtiyor.

 

kan nakli hamile kadın erkek antikor ölümcül risk