Erişkinlerde Aşı Uygulamaları Değerlendirildi

TAKİP ET

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Şenol, "Aşıların istenilen seviyede yapılması durumunda gripten ölen 500 bin insanın %80'i, zatürreden ölen 4 milyon insanında 3'te biri kurtulur." dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Şenol, "Aşıların istenilen seviyede yapılması durumunda gripten ölen 500 bin insanın %80'i, zatürreden ölen 4 milyon insanında 3'te biri kurtulur." dedi. 

KLİMİK 4. Ulusal Bağışıklama Sempozyumunun konusu erişkinlerde aşı uygulamaları oldu. 

Erişkinlerin ölüm nedenleri arasında aşı ile önlenebilecek  hastalıkların önemli yer tuttuğunu belirten Şenol, "Aşı ile önlenebilecek iki önemli hastalık arasında grip ve zatürre yer almaktadır. Ülkemizde gripten ve zatürreden dolayı ölünebileceğine ihtimal verilmese de zatürrenin trafik kazalarından dört kat daha fazla ölümcül olduğu ve gribinde farklı ve öldürücü seyirleri olan hastalık olduğu maalesef bilinmiyor. Hiçbir dayanağı olmayan spekülasyonlar ile aşı konusunda kafası karıştırılan vatandaşlar, "Bu yılı atlatayım da önümüzdeki yıla bakarız." şeklinde davranışlar sergileyebiliyor. Risk grupları incelendiği zaman grip aşısının geçen sene %5, zatürre aşısının yüzde 1 ve zona aşısının da çok daha düşük seviyede olduğu görülüyor." ifadelerine yer verdi. 

KLİMİK Başkanı Alpay Azap ise "Aşı yaptırmaya karşı aşırı direnç gösteren yetişkinlerin gerekçelerine bakıldığı zaman aşı ile alakalı yapılan sorumsuzca açıklamaların ve aşıların yan etkilerinden duyulan korkunun olduğu görülür." dedi. 

Prof. Dr. Azap, "Bilim insanları ve sağlık yöneticileri tarafından aşılar, üretilme aşamasında en fazla üzerinde durulan ve yakından takip edilen maddelerdir. Aşıların, üretilme aşamasında en ufak şüphe dahi göz ardı edilmeyerek o aşı kullanıma sokulmuyor. Aşıların, yan etkileri çok sınırlıdır. Aşılarda var olan yan etkiler, bitkisel gıdalarda ya da tıbbın kullandığı tedavi yöntemlerinde de vardır. Başı ağrıyan bir kişinin içtiği ağrı kesici ile aşının yan etkileri arasında pek fazla fark yoktur." ifadelerine yer verdi. 
Yetişkinlerde, iğneden korktuğu için aşı olmayanların sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Azap, "Yetişkinlerin iğne korkusuna çare bulmak için iğnesiz, bandaj ve sprey şeklinde aşı çalışmaları devam ediyor. Bu tür iğnesiz uygulamalar yakında hayata geçebilir." dedi.

65 yaş üstünde olan vatandaşlar,  grip aşısını her sene ihmal etmemekle birlikte zona ve zatürre aşılarını ise en az bir kez yaptırması gerektiğini belirten Azap, "Çocuklar için yapılan aşıların hepsi, yetişkinler içinde rahatlıkla yapılabilir. Su çiçeği, kızamık ve kabakulak gibi aşılar, çocukluk çağında yapılmış ya da hastalık geçirilmişse bu aşıları yaptırmaya lüzum yoktur. Hepatit A ve B aşıları, her on yılda bir de tetanos, difteri ve bir doz boğmaca aşısı ile her sene grip aşısı ve 65 yaş ve üstü içinde zona ve zatürre aşıları yapılmalıdır." dedi. 

aşı yetişkin grip zatürre KLİMİK