Ekran Bağımlılığı Çocuk Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

TAKİP ET

Kanada'da bilim adamları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları özellikle 1 – 3 yaş aralığındaki çocuklarımızı ekrandan uzak tutmamız gerektiğini ortaya koydu.

Kanada’da bilim adamları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları özellikle 1 – 3 yaş aralığındaki çocuklarımızı ekrandan uzak tutmamız gerektiğini ortaya koydu.

Ekran karşısında uzun süre vakit geçiren 1 - 3 yaş aralığındaki çocukların dil ve sosyalleşme becerilerinde gecikme olduğu araştırmadan elde edilen en önemli bulgu oldu. 2 yaşında olan 2 bin 500 çocuk üzerinde yapılan araştırma ile çocuklarda güvenli ekran süresi belirlenmeye çalışıldı.

Kanada ve ABD’li uzmanlara göre çocuklar 18 ayına kadar kesinlikle ekranla tanışmamalı. Bu süreçte ekranla tanışan çocukların konuşması geciktiği gibi konuşma kaliteside önemli seviyede düşüyor. Ayrıca ekran karşısında aşırı vakit geçiren çocuklar, diğer önemli kabiliyetlerini öğrenemiyor. Bu nedenlede bu kabiliyetlerini uygulama fırsatından yoksun kalıyorlar.    

Ekran bağımlılığı olarak sadece televizyon karşısında geçirilen süre algılanmamalı. Bilgisayar oyunları, videolar, tablet, cep telefonuda ekran bağımlılığının içerisinde yer almaktadır.

2 yaşındaki çocukların haftalık 17 saati bulan ekran süresi, 3 yaşında 25 saate çıkıyor. Bu süre çocukların 5 yaşında okul çağına gelmesiyle birlikte 11 saate geriliyor.

Uzmanlardan ekran süresine yönelik tavsiyeler;

Yemek vaktinde, çocuklarınızla oyun oynarken veya etkinlik yaparken, yatak odasında, mutfakta ekrandan çocuklarınızı uzak tutun.

Çocuk, uyumadan bir saat evvel ekrandan uzak tutulmalı

Ekrana bakarken izlediği şeylere karşı tepkilerini takip edin.

  

çocuk ekran bağımlılığı konuşma Kanada ekran süresi