Eğitimde Başarı İçin Doğru Beslenme Şart

TAKİP ET

Eğitim hayatında başarının artırılması için doğal ve doğru beslenmenin önemine vurgu yapan uzmanlar, çocukların okula giderken beslenme çantalarında hazır gıdalar yerine evde hazırlanan sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim hayatında başarının artırılması için doğal ve doğru beslenmenin önemine vurgu yapan uzmanlar, çocukların okula giderken beslenme çantalarında hazır gıdalar yerine evde hazırlanan sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkemizde obezitenin yaygınlaşması çocuklarda da risk oranını yükseltiyor. Yeni eğitim yılının başlaması ile birlikte çocukların okulda sağlıklı beslenmesi hususunda önerilerde bulunan Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, çocukların sağlıklı gelişiminde beslenme çantalarının önemine değindi.

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan "Türkiye'de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi" son araştırma raporunda ülkemizde okul çağındaki 6-10 yaş arasındaki fazla kilolu ve şişman olan çocukların oranının %20,8 olduğu belirtildi. Çocuklukta kazanılan beslenme alışkanlıklarının yetişkinlik dönemindeki beslenme düzeninde etkili olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, obezite ile mücadelede en önemli adımlardan birinin çocuklukta kazanılan beslenme alışkanlığı olduğunu belirtti.

Hazır Gıdalardan Uzak Durulmalı

Çocuklarını sağlıksız yiyeceklerden uzak tutmak isteyen ebeveynlerin, onlara sağlıklı ve lezzetli beslenme çantaları hazırlamaları gerektiğini belirten Uzel, hazır gıdalar yerine evde hazırlanan gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Uzel, "Çocuklar, okula gitmeden önce her gün kahvaltı yapmalıdır. Beslenme çantalarının içine besin değeri yüksek, doğal ve kolay taşınır yiyecekler konulmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler, çocuğun eğitim hayatındaki başarısına pozitif etki yapacağı gibi onlara enerjide verecektir. Çocukların okulda sağlıklı ve dengeli beslenmesi için beslenme çantalarında et, süt, tahıl, meyve ve sebze gibi besinler kesinlikle yer almalıdır." dedi.

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sağlıklı beslenme çantası hazırlamak için şu önerilerde bulundu:

Süt ve Süt Ürünleri: Kutu süt, ayran, yoğurt ve tek porsiyonluk kahvaltılık peynirler beslenme çantasında yer almalıdır. Ayran, yoğurt, peynir gibi besinlerin iyi saklama koşullarında saklanması gerekir.

Et-Yumurta- Kuru Baklagiller: Haşlanmış yumurta yüksek miktarda protein içerdiği gibi uzun süre tokluk hissi verir. Sandviçlerin içerisine salam, sosis gibi katkı maddesi yüksek olan et ürünleri yerine evde hazırlanan köftelerin koyulması daha sağlıklı tercihtir. Yağda kızartma yerine ise ızgarada pişirilmiş gıdalar tercih edilmelidir.

Sebze ve Meyve: Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Sebze ve meyveler doğrandıktan sonra her geçen zaman için vitamin kaybı artacağından dolayı beslenme çantalarına tek parça olarak konulması daha besleyici olacaktır. 

Ekmek ve Tahıllar: Ekmek haricinde çocukların menüden sıkılarak dışarıda satılan besinleri tercih etmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek beslenme çantasında yer almalıdır. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinler ise beslenme çantası için doğru tercih değildir. Çünkü bu tür besinler, oda sıcaklığında çabuk bozulur. Çocuklara hazırlanan sandviçler ise tam tahıllı ekmekle hazırlanmalıdır.

Sıvı Tüketimi: Çocukların okulda aldığı besinler kadar sıvı tüketimleri de önemlidir. Su, beslenme çantasının olmazsa olmazıdır. Beslenme çantasında içeceği olmayan çocuğun, asitli ve şekerli içeceklere yönelme riski yüksektir. Bunun yerine kutu ayran, kutu saf meyve suları ya da kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması gerekir.

beslenme çantası hazır gıda evde hazırlanan gıdalar eğitim obezite