Eğitim Seviyesi Bunamayı Yavaşlatmıyor

TAKİP ET

Yayınlanan bir araştırmadan elde edilen verilere göre yaşla orantılı olarak seyreden zihinsel gerilemenin hızını eğitim seviyesi dahi yavaşlatamıyor.

Yayınlanan bir araştırmadan elde edilen verilere göre yaşla orantılı olarak seyreden zihinsel gerilemenin hızını eğitim seviyesi dahi yavaşlatamıyor.

Eğitim seviyesi yüksek olan insanlar, zihinlerini daha aktif kullandıklarından dolayı bunama, alzheimer ya da benzer rahatsızlıkların az görüldüğüne, en azından daha geç görüldüğüne bilim adamları dahi inanıyordu.  

Ancak lise mezunları ile doktora yapan insanlardan oluşan geniş tabanlı bir grup üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları zihinsel sıkıntılar bir kez baş gösterdiği zaman eğitim seviyesi gözetmeksizin benzer hızda ve yoğunlukta ilerlediğini gösteriyor.

Söz konusu araştırmayı ABD’nin Chicago şehrinde bulunan Rush Üniversitesi Medikal Merkezi gerçekleştirdi. Araştırmadan elde edilen sonuçlar Neurology dergisinde yayınlandı. Araştırmadan elde edilen veriler incelendiği zaman beyin bölgesinde ne kadar fazla patoloji bulunuyorsa eğitim seviyesine bakmaksızın zihinsel düşüş o kadar hızlı gerçekleşmektedir.

Araştırmadan elde edilen verilere dayanarak eğitimin zihinsel kuvvetlenmeye hiçbir faydası olmadığını savunmak gibi bir durum söz konusu değil. Zaten araştırmada böyle bir şeyi savunmuyor. Zihinsel aktiviteleri fazla olan insanların beyin bölgelerinin bazı kısımları hücreler ile synapler arasındaki nörolojik bağlar sayesinde daha kalın ve dayanıklı oluyor. Araştırmada vurgulanan bunama bir kez başladığı zaman eğitim seviyesi zihni bunamaya karşı daha dirençli hale getirmiyor.

Zihinsel aktiviteler insanın hayatı daha verimli yaşamasını sağlıyor. Eğitim seviyesi yüksek kişiler, daha sağlıklı beslenerek sağlıklarına daha fazla dikkat ediyorlar. Bu etkende daha uzun ömürlü olmalarını sağladıkları gibi eğitimsiz kişilerle kıyaslandığı zaman zihinsel problemlerle daha geç yaşta karşılaşıyorlar.

 

zihinsel gerileme bunama eğitim seviyesi zihinsel aktivite ABD alzheimer son dakika