Dünya, Türk Bilim İnsanları Tarafından Gıda İsrafına Karşı Geliştirilen Ambalajı Konuşuyor

TAKİP ET

Birleşmiş Gıda Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre dünyadaki gıda israfı her yıl 1.3 milyar tondur. Senelik gıda israfının maddi değeri ise 800 milyar dolar. Dünyadaki yıllık gıda israfının önüne geçildiği takdirde 1.8 milyar insanın karnı doyabiliyor.

Birleşmiş Gıda Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre dünyadaki gıda israfı her yıl 1.3 milyar tondur. Senelik gıda israfının maddi değeri ise 800 milyar dolar. Dünyadaki yıllık gıda israfının önüne geçildiği takdirde 1.8 milyar insanın karnı doyabiliyor.

Dünyadaki gıda israfının ana nedeni ise kısa sürede çürüyen yiyecekler. Bu tür ürünlerin raf ve saklama sürelerini uzatabilmek için uzun süredir süren çalışmalardan sonuç alındı. Şimdi tüm dünya geliştirilen yeni teknolojiyi takip ediyor. 

Dünyada kronik olarak yetersiz beslenen insan sayısının 842 milyon olduğu düşünüldüğü zaman çöpe giden gıdalar ile dünyadaki beslenme sorunu çözülebilir. 

Dünya Gazetesinden Kerim Ülker, 'Gıda İsrafına karşı Türk çözümü yankı uyandırdı' başlığıyla yayınladığı yazıda, 'Türkiye'de siyasete ve ekonomiye yön veren kişiler, sürekli israftan bahsederken Türk bilim adamları tarafından yapılan çalışma dünya basınınca takip ediliyor.' dediği yazısında önemli verilerde paylaştı. 

Dünyada açlık veya yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaş altı 20 bin çocuk yaşamını yitiriyor. 

ABD'de üretilen sebze ve meyvelerin %20 ila %40 gibi çok yüksek bir oranı iyi muhafaza edilmediği için çöpe gidiyor. 

Buzdolabında yeterli muhafaza edilemediğinden dolayı çöpe giden gıdaların yıllık maddi değeri bile dünyanın birçok ülkesinden daha büyük. 2010 verilerinde açıklanan rakam 161 milyar dolar. Bu rakam ise ülkemizin yıllık toplam ihracatından fazla...
Ülkemizdeki duruma bakıldığı zaman yıllık ortalama 214 milyar lira yani 62 milyar dolar çöpe gidiyor. Ülkemizde bu rakam israf edilmediği takdirde 171 bin okul, 11 bin hastane yapılabiliyor. 

Dünyada hükümetler ise israfın önüne geçmek için yoğun çaba harcıyor. Mesela Fransa'da yıllık 22 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Fransa hükümeti bu ciddi rakam karşısında gıda maddelerinin  çöpe atılmasını yasakladı.  

Fransa'da artık son kullanma tarihi geçen gıda ürünlerinin hibe edilmesi veya yeniden değerlendirilmesi zorunlu. Gıda maddeleri satılmadığı takdirde bedava ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. 

Gıdaların raf ve saklama ömrünü uzatmak için geliştirilen son teknoloji ürün muz, çilek, domates ve tavukta denendi. Sonuç ise başarılı.

Son model teknoloji ile gerçekleştirilen ve içinde nano kil tüp olan ambalaj filmi sayesinde gıdalardaki çürüme ve bakteri oluşumu engellenerek besinler daha iyi muhafaza edilebilecek. 

Sabancı Üniversitesinde faaliyet gösteren Nano Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinden Hayriye Ünal ve arkadaşları tarafından geliştirilen teknoloji dünyada yakından takip edilse de ne üzücüdür ki bu teknoloji, ülkemizde daha duyulmadı. 

Türk bilim insanları tarafından geliştirilen yeni ambalaj filmin ekonomiye de, yaşamada olumlu katkı yapması bekleniyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü gıda israf Sabancı Üniversitesi ambalaj film ABD Fransa