Dünya Sağlık Örgütü, 2018 Yılında 10 Milyon Civarında İnsan Kanserden Hayatını Kaybedecek

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre 2018 yılında kanser vakalarından dolayı 9,6 milyon insan yaşamını yitirecek.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre 2018 yılında kanser vakalarından dolayı 9,6 milyon insan yaşamını yitirecek. DSÖ, 2018 yılında 18,1 milyon yeni kanser vakasının küresel kanser yüküne dahil olacağını da açıklamasına ekledi.

2018 yılı içerisinde her sekiz erkekten biri ve her on bir kadından biri kanser vakasından dolayı yaşamını kaybedecek. Dünyada son beş yıl içerisinde kanser teşhisi konulduğu halde yaşamını sürdüren insan sayısı ise 43,8 milyon kişi.

Dünyada kanser yükünün her geçen yıl artmasındaki en önemli sebepler ise artan nüfus yoğunluğu, yaşlılık, ekonomik etkenlerden dolayı yeterli beslenememe ve sosyal etkenlerden dolayı yaşanan aşırı stres.

Dünyada kanser vakalarının dağılımı incelendiği zaman vakaların %23,4’ü ölüm oranlarının ise %20,3’ü Avrupa’da gerçekleşiyor. Kanser vakalarından dolayı ölümlerin en fazla yaşandığı kıta ise %60 ile Asya kıtası. Avrupa kıtasındaki nüfusun, dünya nüfusundaki oranının %9 olduğuna da DSÖ tarafından vurgu yapıldı.

Amerika kıtası, dünya nüfusunun %13,3’ünü oluşturmaktadır. Bu kıtadaki kanser vakaları incelendiği zaman kanser vakalarının %21, kanser vakalarından dolayı gerçekleşen ölümlerin ise %14,4 olduğu görülmektedir.  

Kanser vakaları içerisinde en fazla ölüm oranının gerçekleştiği kanser türü ise akciğer kanseri. İkinci sırada ise göğüs kanseri ve daha sonrada kolorektal kanser türleri gelmektedir.

Tütün mamullerinin içilmemesine yönelik dünya genelinde yapılan kampanyaların, HPV aşılamasının ve kanser taramalarının yapılmasının kanser vakalarının azalmasında önemli etkisi vardır.

Dünya Sağlık Örgütünün, her 5 erkekten ve her 6 kadından birinin yaşamında kansere yakalanacağını açıklaması dikkat çekti.   

DSÖ kanser 2018 Avrupa Asya Amerika