Dudağınızda Çıkan Yaraları Hafife Almayın! Dudak Kanseri Riskine Dikkat

TAKİP ET

Dudağınızda çıkan ve geçer diyerek hafife aldığınız yaralara dikkat. Dudak kanseri riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz.

Dudağınızda çıkan ve geçer diyerek hafife aldığınız yaralara dikkat. Dudak kanseri riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz.

Dudak kanseri herkes tarafından bilinmeyen ve çok sık rastlanmasa da ölümcül olabilen bir rahatsızlıktır. Dudak dokularındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile başlayan bu rahatsızlık kansere kadar yol açabiliyor.

DUDAK KANSERİ NEDİR

Dudak kanseri, herkes tarafından çok sık görülmeyen ve alt dudak veya üst dudakta görülebilen bir rahatsızlıktır. Ayrıca ağız bölgesi kanserlerinin yüzde 25 ve 30’unu dudak kanserlerinin oluşturduğu bilinmektedir. Dudak kanseri genellikle sık olarak erkeklerde görülür. Ayrıca risk faktörü altında olanların açık tenli kişiler olduğu belirtilir. Bu kişilerin çok yoğun güneş ışınına maruz kalmaması ve sigara kullanmaması gerekmektedir. 

DUDAK KANSERİ BELİRTİLERİ

Dudak kanseri kendisini genellikle sık sık kanayan ve kabuklanan bir yara şeklinde göstermektedir. Bu yaralar önemsenmediğinde zamanla daha da büyüyerek dudağın oldukça büyük bir kısmını kaplar. 

TEDAVİSİ VAR MI?

Dudak kanserinin tedavisi cerrahidir. Kanserli doku cerrahi tedavi ile sağlıklı bir doku ile geniş olarak açılır. Doku kaydırma ameliyatı ile kanserli doku onarılır. Eğer tedavide cerrahi yetersiz kalmışsa ve hastalık ilerlemişse bu kez radyoterapi uygulamasına başvurulur. 

 

sağlık sağlık haberleri dudak dudak kanseri dudak kanseri nedir dudak kanseri belirtileri dudak kanseri teşhisi ağız kanseri