Dondurucuya Ne Tür Yiyecekler Konulmamalıdır?

TAKİP ET

Halkımız arasında kış mevsimine hazırlık için yaz sebze ve meyvelerinden dondurucuya koymak gelenek haline geldi. Peki, hangi besinler dondurucuda saklanmaz?

Halkımız arasında kış mevsimine hazırlık için yaz sebze ve meyvelerinden dondurucuya koymak gelenek haline geldi. Peki, hangi besinler dondurucuda saklanmaz? 

Yoğurt

Yoğurt dondurulduktan sonra çözüldüğünde kesildiğinden dolayı pütürlü hale gelir. Karıştırılsa dahi eski halini almaz.

Kahve

Dondurucunun kapağı her açılıp kapatıldığı zaman içerisindeki nem seviyesi dalgalandığından kahve çekirdekleri bu dalgalanmadan etkilenir. Bu husus kahve çekirdeklerinin aromasında değişikliğe neden olur. Ayrıca kahve çekirdeklerinin yüzeyindeki gözeneklerin dondurucuda bulunan diğer gıdaların aromalarını emme ihtimali vardır. 

Çiğ Sebzeler

Çiğ sebzeler, içeriğindeki yüksek sudan dolayı dondurucuya uygun değildir. Mesela salatalığın içeriğinde %96 su olduğundan dolayı dondurucuya konduğu andan itibaren kristalleşerek buzlanma yapacaktır. Çözüldüğünde ise yumuşamış hale gelir. Ayrıca salata yeşillikleri, marul, kereviz, patates, soğan, turp ve biber gibi gıdalarda kesinlikle dondurucuya konmamalıdır. 

Kızartılan Gıdalar

Kızartılan gıdaların yüzeylerindeki çıtır tabaka dondurucuda zarar gördüğünden dolayı saatlerce fırınlansa dahi eski haline gelmez. 

Meyveler

Dondurucuya konmaması gereken meyveler arasında limon, portakal, karpuz, armut, elma ve greyfurt sayılabilir. Meyvelerde, sebzeler gibi çözüldüğünde eski halini almaz. 

Peynir

Özellikle krem peynir olmak üzere birçok peynir çeşidi içeriğinde yüksek su barındırdığından dolayı dondurucuda saklanması uygun değildir. Dondurucuya konulan peynirin yapısı anında bozulur. 

 

dondurucu yoğurt kahve çiğ sebzeler meyve peynir