Denetimsiz Teknolojinin Çocuklar İçin Fiziksel ve Sosyal Riskleri

TAKİP ET

Denetimsiz kullanılan teknolojinin çocukları olumsuz etkilediğine değinen Medicana Bursa Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, denetimsiz ve aşırı kullanılan teknolojinin çocuklara büyük zarar verdiğini belirtti.

Denetimsiz kullanılan teknolojinin çocukları olumsuz etkilediğine değinen Medicana Bursa Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, denetimsiz ve aşırı kullanılan teknolojinin çocuklara büyük zarar verdiğini belirtti.

Çocukların en büyük eğlence aracının teknoloji olduğuna ve vaktin önemli bir kısmının teknolojik oyunlar başında geçtiğine değinen Psikolog Özçırak, “Teknoloji, günümüz yaşam tarzını tamamlayan en önemli unsurdur. Şu anda iletişim çağının tam ortasındayız. Böyle bir ortamda dünyaya gelen çocukların, internete bağımlı hale gelmeden yetiştirilmesi ebeveynler için en önemli konuların başında gelmektedir. Çocuklar, gelişim düzeylerine uygun olarak sosyal dünyaya adapte edilirken sosyal yaşantıları aksatılmamalıdır. Çocuklar, teknolojiyi verimli kullandıkları takdirde sağlıklı bir geleceğin temellerini atabilir.” dedi.

Teknolojinin çocuklar için fiziksel ve sosyal riskler içerdiğini söyleyen Psikolog Özçırak, “Fiziksel etkiler denildiği zaman sağlığı tehdit eden etkiler ele alınmalıdır. Yetişkinler açısından dahi önemli risk oluşturan bu etkiler, gelişmekte olan çocukları daha da olumsuz etkilemektedir. Gelişmekte olan çocuklar açısından riskleri dört potansiyel sınıfta toplayabiliriz. Bunlar; görme problemleri, duruş ve iskelet problemleri, radyasyon ve hareketin azalmasına bağlı yaşanabilecek fiziksel problemler. Çocuğun sosyal gelişimine negatif etkileri ise anne-baba ve arkadaşlara daha az vakit ayırma, internette geçirilen uzun vakitler neticesinde içe kapanma, sosyal izolasyona varabilen sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir. Sohbet odalarına girerek fiziksel kimliklerini sergileyemeden dolaşmalarının içerdiği tehlike, ilerleyen dönemlerde gerçek sosyal hayatı terk etmeye yönelik davranışlara yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Kişilik gelişiminin 0-6 yaş aralığında çok önemli olduğuna değinen Psikolog Özçırak, “Bu dönemde tablet, bilgisayar, internet, cep telefonu gibi uyarıcılara çok dikkat edilmelidir. Oynanan oyunların şiddet içermemesine ve oyun saatlerinin kontrol altında tutulmasına özen gösterilmelidir. Teknoloji kullanımına yetişkinlerde iştirak ederse çocuklar daha kolay öğrenir. İçeriğe girilmeden önce yetişkin, içerik hakkında çocukla sohbet ederek dikkat etmesi gereken hususları çocuğa anlatabilir. İçeriğin görüntülenmesinin ardından çocuğun öğrendiği bir şarkı ebeveyn tarafından söylenebilir ya da videonun içeriği ile dünyaya bağlantı kurularak öğrenme genişletilebilir. Ayrıca çocuğun sanal ortamda gördüğü ve anlayamadığı şeyler, çocuğa anlatılarak aklındaki cevapsız sorular yanıtlanabilir. Çocuk, teknolojik cihazlar ile kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır. Teknolojik cihazlar, ödül veya cezaya kesinlikle alet edilmemelidir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Ece Özçırak teknoloji denetim çocuk internet bilgisayar cep telefonu