Deli bal tehlikesi! Uzmanlardan uyarı! Kalp krizine bağlı ölümler görülebiliyor

TAKİP ET

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, 'Deli Bal' zehirlenmeleri yaşanması üzerine vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "Tüketimini kesinlikle önermiyoruz. Bu balın tüketimi sonucunda kişide nörolojik problemler, inme benzeri bulgular, felç, kalpte ritim durmaları, kardiyolojik şoka bağlı ölümler görülebiliyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Servet Altay, 'Deli bal' yenilmesi sebebiyle zehirlenme ve ölümlerinin yüzde 98'nin Türkiye'de yaşandığı ifade ederek, "Deli bal, Türkiye'nin bir problemi. Deli bal, tıp literatürüne giren bir problem. Balın içerisindeki grayanotoksin beyin ve kalbi etkileyen bir toksin. aradeniz bölgesinde 'Deli bal', 'Acı Bal' 'Çılgın bal', 'Kuzu öldüren' gibi isimlerle anılıyor " şeklinde konuştu.

DELİ BAL TEHLİKESİ

Altay, 'Deli bal'ın tüketimi neticeside kişide nörolojik ve kardiyolojik pek çok sorunun yaşandığı uyarısında bulunarak, "Bu balın tüketimi sonucunda kişide nörolojik problemler, inme benzeri bulgular, bayılma, felç, kalpte ritim durmaları, ani kardiyolojik şoka bağlı ölümler görülebiliyor" dedi.

Sağlık riskleri konusunda dikkat çeken Prof. Dr. Altay, bu satışlara itimat edilmemesi gerektiğini belirterek, "Maalesef internette satışı yapılıyor ve insanlar faydalı olur umuduyla bu balı alıyor. Kalp hastalarının kesinlikle tüketimini önermiyoruz. İnsanlarımıza bilmedikleri balı da tüketmemelerini tavsiye ediyoruz" uyarına yer verdi.

‘KESİNLİKLE KULLANILMASINI TAVSİYE ETMİYORUZ’

'Deli bal'ın tedavi bir özelliğinin olmadığının altına çizen Prof. Dr. Altay, "Bir dönem delibal mideye iyi geldiği ve tansiyonu düşürüyor iddiasıyla tedavi olarak denenmiş ama hangi balda ne kadar grayanotoksin var bilemiyoruz. Kimisinde 1 çay kaşığı kalpte durma yapabilirken kiminde daha fazla miktardaki bir şey yapmayabilir. Kesinlikle kullanılmasını tavsiye etmiyoruz." açıklamalarında bulundu.

Deli bal sağlık tehlike