Dedenin Aşısının Toruna Faydası Oluyor

TAKİP ET

Büyükanne ve büyükbabanın yakalandığı grip ve zatürre virüsü çocuklar için yaşamsal tehdit oluşturuyor.

Büyükanne ve büyükbabanın yakalandığı grip ve zatürre virüsü çocuklar için yaşamsal tehdit oluşturuyor. 

Çocukların aşılanmasında dünya standartlarını yakalayan ülkemiz, büyüklerin aşılanmasında ise aynı başarıyı daha gösteremedi. Ankara'da düzenlenen 7. Aşı Sempozyumu ile ülkemizin aşı karnesi ortaya çıktı. Son yıllarda yürütülen çalışmalar ile aşı sayesinde önlenebilen enfeksiyon rahatsızlıklarında önemli başarılar elde edildiğini belirten Sempozyum Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aşılanma için yürütülen çalışmalar sayesinde başarı oranı %96'ya ulaştı. Ancak aynı başarıyı büyüklerin aşılanmasında yakalayamadık. Ülkemizde ortalama 40 milyon yetişkinin zatürre ve grip açısından risk taşıdığı için aşılanması gerekiyor. Ülkemizde yetişkinlerdeki grip aşısının oranı %4 iken zatürre aşısının oranı binde 7 seviyelerindedir. Çocukların sağlığı için büyüklerin aşılanması gerekiyor. Çünkü bir yetişkin hastalandığı zaman çevresini de hasta ediyor. Yetişkinlerde aşılanma olmadığı zaman çocuklar her an aile büyüklerinden bulaşacak grip ve zatürre riski ile karşı karşıya kalıyor." şeklinde konuştu. 

Dünyada 5 yaşından önce yaşamını kaybeden çocuklara bakıldığı zaman 5'te birinin aşı ile önlenebilir rahatsızlıklar nedeni ile yaşamını kaybettiğini belirten Glaxo Smith Kline Medikal'den sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Anıl Dutta, "Günümüzde aşı sayesinde tüberküloz, boğmaca, çiçek, difteri ve grip başta olmak üzere 23 hastalık rahatlıkla engellenebilir. Aşılama ile her sene 3 milyon ölümün önüne geçiliyor. 5 yaş altı çocukların en önemli ölüm sebeplerinden ikisi zatürre ve menenjittir. Aşılanmış kişilerin aşı olmayanları da koruduğundan dolayı aşı yaptırmak kişisel değil, toplumsal bir karardır. Aşı olmayan kişinin bağışıklık sistemi kırıldığında çevresindekiler içinde risk oluşturur. Çocuklarına aşı yaptırmayan anne ve babalar, kendi çocuklarını riske attığı gibi çevresindeki çocukları da riske atar." dedi. 

GSK Gelişmekte Olan Ülkeler Aşı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Selim Badur ise "Aşılanan çocuklar 72 yıl kazanıyor. 750 milyon çocuğun ise aşı sayesinde sakat kalması önleniyor. Senede 1,5 milyon çocuk ise aşıya ulaşamadığı için yaşamını kaybediyor. 2017 ila 2020 yılları arasında acıya ulaşamayan aşıya ulaşamayan kişilere aşı yapıldığı takdirde 426 milyon kişi hastalanmaktan kurtulacak. Her sene 130 milyon çocuk dünyaya gözlerini açmakta ancak bunlardan 30 milyonu aşıya erişememektedir. Günümüzde ortaya atılan komplo teorileri ile aşılama programları sekteye uğrarsa hastalıkların görülme sıklığı artar. Örneğin kızamık, çocuk felci gibi günümüzde pek görülmeyen hastalıklar, aşı yapılmadığı takdirde tekrar ortaya çıkabilir. Günümüzde aşı, kendi başarısının kurbanı durumuna düşmüştür." dedi. 

Birtakım doktorlar tarafından yapılan aşı karşıtı açıklamaların toplumda etki yaratmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, "Geçtiğimiz sene aşı karşıtı yürütülen kampanyalar ile Anayasa Mahkemesinin, bir ailenin çocuğunu aşı yaptırmamasını haklı bulmasına rağmen sadece 1.000 kişi çocuğuna aşı yaptırmayı reddetti. Ülkemizde ise çocuklara ortalama 40 milyon aşı yapılmaktadır." ifadelerine yer verdi.

aşı çocuk aşısı enfeksiyon yetişkin aşısı